БЕРЛИН И ПАРИЗ ОД ДАНАС СТВАРАЈУ ВОЈСКУ ЕВРОПЕ! Русија мирно гледа, АМЕРИКА И ЕНГЛЕСКА У ПАНИЦИ! – СРБИЈА ЈАВЉА

БЕРЛИН И ПАРИЗ ОД ДАНАС СТВАРАЈУ ВОЈСКУ ЕВРОПЕ! Русија мирно гледа, АМЕРИКА И ЕНГЛЕСКА У ПАНИЦИ!

У перспективи, оно што део олигархија у ЕУ, али и не само у ЕУ, жели, јесте стварање једног новог пола моћи. Европска војска је почетни корак у стварању европске федералне државе, што желе Француска и Немачка

Најмање 20 земаља Европске уније потписаће данас у Бриселу споразум за нови одбрамбени савез за финансирање и развој заједничке војне опреме, у знак јединства после одлуке Велике Британије да напусти тај блок.

Како преноси Ројтерс, потписивање Споразума о сталној структурној сарадњи (ПЕСКО) промовишу Француска и Немачка.
Након вишегодишњег смањења трошкова у Европи и ослањања на САД кроз НАТО, Француска и Немачка се надају да ће споразум ујединити нације у чвршћој одбрамбеној сарадњи, која подразумева војнике и оружје.

Поред Француске и Немачке, досад су Италија, Шпанија и још око 16 земаља ЕУ обећале да ће се придружити пакту, који би званично могао да ступи на снагу у децембру, када се буду састали лидери ЕУ.

Велика Британија, која намерава да напусти Унију откако је одржан референдум о „брегзиту“ 2016. године, неће учествовати у споразуму, додаје Ројтерс, позивајући се на наводе званичника које агенција не именује.

Велика Британија дуго је покушавала да заустави сарадњу ЕУ у области одбране, сматрајући да би то довело до формирања војске ЕУ.

Западноевропска унија, војни савез основан 1948, као претходница НАТО-а, престала је да постоји ступањем на снагу Лисабонског споразума. Овај споразум укинут је 2010, а организација је престала са радом наредне године.

Још раније је Западноевропска унија утопљена у НАТО, каже Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду. Шта ће се догодити са ПЕСКО-ом? Хоће ли ова организација у заметку бити стављена под „кишобран“ НАТО-а и може ли функционисати паралелно са Северноатлантском алијансом?

ПЕСКО је предвиђен Лисабонским споразумом из 2009, каже Јанковић, највишим правним актом ЕУ и у првом периоду функционисаће паралелно са НАТО-ом. То што досад није заживео последица је француско-британске сарадње, а и Америка је имала велики утицај на политику ЕУ.

Сада је дошло до делимичног разлаза – прво, дошло је до ‘брегзита’, што је Немцима и Французима изговор да покрену овакву врсту паралелног војног савеза; друго, Доналд Трамп је најавио и заиста покренуо измену неких политика САД према ЕУ и према америчком ангажману у Африци. Трећи разлог је мигрантска криза – каже Јанковић.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: