БИТКА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ: Шлемови, панцири, оружје? ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА – СРБИЈА ЈАВЉА

БИТКА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ: Шлемови, панцири, оружје? ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

Линију раздвајања супротстављених страна у Донбасу, требало би да чувају „плави шлемови“ који би, истовремено, обезбедили да Доњецка и Луганска народна република остану у саставу Украјине, али и добију неку врсту аутономије.

Колико би миротвораца требало да дође и из којих земаља, тема је о којој се распламсала полемика у Кијеву и на другој страни рова, у Доњецку и Луганску.

Амерички медији тврде да ће Вашингтон предложити долазак 20.000 „шлемова“.

„Вол стрит џорнал“, пише да би миротворци дошли под покровитељством ОЕБС, а не УН, што значи да би то били војници из европских земаља. Специјални представник за Украјину америчког Стејт департамента Курт Волкер и помоћник руског председника Владислав Сурков покушаће данас у Београду да договоре формулу довођења „шлемова“, која би задовољила обе стране.

У Москви се залажу да миротворци, како је предложио руски председник Владимир Путин, контролишу линију раздвајања и не дозволе да се користи тешко оружје. Путин је већ упозорио да би затварање границе са Русијом осоколило оне ратоборне украјинске политичаре да направе покољ у Донбасу.

У Кијеву би хтели да миротворци затворе руску границу како Доњецка и Луганска армија не би могле да добијају било какву помоћ. То је главни разлог што у Донбасу кажу да они сумњају да Кијев помоћу својих савезника припрема сценарио какав је својевремено користила Хрватска када је очистила Српску крајину.

У Кијеву су категорички против да руски војници буду међу „плавим шлемовима“. Секретар Савета националне безбедности Украјине Александар Турчинов истиче да Москва покушава да своје јединице на југу Русије „префарба“ у миротворце који би дошли у Донбас.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: