Данас је Свети краљ Милутин, највећи српски ктитор и задужбинар: Ако желите мир и спокој, изговорите ове моћне речи! – СРБИЈА ЈАВЉА

Данас је Свети краљ Милутин, највећи српски ктитор и задужбинар: Ако желите мир и спокој, изговорите ове моћне речи!

Припадао је династији Немањића – био је млађи син краља Уроша И, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског

 

Српска православна црква и њени верници 12. новембра обележавају празник посвећен Стефану Урошу ИИ Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину.

ХРВАТСКА ДОБИЛА НЕОБИЧАН ЗАХТЕВ ОД НАТО-а: Какву то инвазију и на кога спрема Алијанса?

Стефан Урош ИИ Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Рођен је око 1253, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Припадао је династији Немањића – био је млађи син краља Уроша И, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског.

Током његове скоро четрдесетогодишње владавине краљевина Србија је отпочела ширење ка југу на рачун Византије са којом је 1299. успостављена граница на линији Охрид-Прилеп-Штип, чиме је српској држави прикључен северни део данашње Албаније и већи део данашње Македоније. Поред тога, водио је успешне ратове са Бугарима, од којих је трајно освојио Браничево са Кучевом, и са Татарима.

Он је први краљ Србије који постаје озбиљан политички чинилац у региону, склапа офанзивне савезе, али и бива мета јаких савеза околних држава. Женио се пет пута (последња супруга Симонида), и тако успео да сачува територије освојене у ратовима са Византијом и Бугарима, док је сукоб са Татарима окончао слањем свог сина-наследника Стефана као таоца.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: