НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: Метал из астероида који је убио диносаурусе уништава ћелије рака – СРБИЈА ЈАВЉА

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: Метал из астероида који је убио диносаурусе уништава ћелије рака

Ћелије рака у људском телу могу бити нациљане и уништене металом из астероида који је избрисао диносаурусе, наводи се у новом истраживању Универзитета Варвик у Великој Британији и Универзитета Сун Јат-Сен у Кини.

Истраживачи из групе професора Садлера и професора О’Конора са Варвиковог одељења за хемију, и групе професора Хјуа Чао са Сун Јат-Сена, показали су да се иридијум – други најгушћи метал у свету – може користити за убијање ћелија рака испуњавајући их смртоносном верзијом кисеоника, без повреде здравог ткива.

Истраживачи су створили једињење иридијума и органског материјала, које може бити директно усмерено ка канцерогеним ћелијама, преносећи енергију у ћелије како би кисеоник (О2) унутар њих претворили у синглетни кисеоник, који је отрован и убија ћелије – без повреде било ког здравог ткива у том процесу.

Овај процес се покреће сјајним видљивим ласерским светлом кроз кожу на канцерогену област. Ово достиже светлосно-реактивни слој једињења и активира метал да започне да испуњава рак са синглетним кисеоником.

Истраживачи су открили да је, након напада на модел тумора ћелија рака плућа, који су развили истраживачи у лабораторији како би формирали сферу попут тумора, са црвеним ласерским светлом (које може да продре дубоко кроз кожу), активирано органско-иридијумско једињење продрло и улило се у сваки слој тумора као би га убило – показујући колико је ово лечење ефикасно и далекосежно.

Такође су доказали да је ова метода безбедна за здраве ћелије тако што су спроводили ово лечење на не канцерогеном ткиву и открили да нема контраефеката.

Штавише, истраживачи су користили најсавременију спектрометрију ултра високе резолуције како би добили јединствен приказ појединачних протеина у ћелијама рака – омогућавајући им да органско-иридијумским једињењем прецизно одреде које протеине нападају.

Након темељне анализе огромне количине података – хиљаде протеина из модела ћелија рака, закључили су да је једињење иридијума оштетило протеине због стреса топлотног шока и метаболизма глукозе, који су познати као кључни молекули код рака.

Универзитет Варвик има најнапреднију лабораторију у Великој Британији за ову врсту високо напредне спектрометрије, и представља светски центар аналитичке науке.

Коаутор, Коксон Чиу је постдипломски истраживач на Варвиковом одељењу за хемију, које финансира Истраживачко веће за инжењерство и физичке науке. Он је прокоментарисао:

“Овај пројекат је корак напред у разумевању како ова нова једињења против рака на бази иридијума нападају ћелије рака, уводећи различите механизме деловања, како би се окончали проблеми отпорности и борили се против рака из другог угла.“

Др Пингју Занг и др Хуаји Хуанг су припадници “Краљевског друштва Неwтон” у Варвиковом одељењу за хемију. Др Занг је додао:

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: