ПРИЈАТЕЉИ! РУСИ И КИНЕЗИ НА СБ УН СТАЛИ УЗ СРБИЈУ: Придружила им се и БОЛИВИЈА, САД и Британија бране Шиптаре! – СРБИЈА ЈАВЉА

ПРИЈАТЕЉИ! РУСИ И КИНЕЗИ НА СБ УН СТАЛИ УЗ СРБИЈУ: Придружила им се и БОЛИВИЈА, САД и Британија бране Шиптаре!

Руски и кинески амбасадор на седници СБ УН били су за задржавање мисије Унимка, док су представници Француске, Велике Британије и САД били за укидање

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са „веома оптимистичним проценама“ косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку.

Како је навео, дијалог између Београд и Приштине је у застоју.

Небензја је упозорио да догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности.

Такође је оптужио Приштину за „саботирање“ спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.

– Пројекат Република Косова очигледно пропада – рекао је амбасадор Русије.

Истовремено је указао на питање транзиције косовских безбедносних снага у војску Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову.

Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама на Косову.

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и разуме њену забринутост по питању Косова, рекао је представник те земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања.
Он је позвао СБ УН да задржи пажњу на Косову. Истакао је да Кина подржава мандат УНМИК у постојећем формату и позвао стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике.

Амбасадор Боливије истакао је да та земља поштује територијални интегритет Србије, као и рад УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244.
Боливија, како је додао, похваљује инијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову.

Амбасадор Египта рекао је да је за Каиро дијалог најпогоднији начин за решавање отворених питања.

Заменица амбасадорке САД при УН Мишел Сисон поново је позвала на смањење мисије УНМИК-а и проређивање динамике одржавања седница о Косову.

– Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је Мисија током помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буде поносна на достигнуће и ту успешну причу – рекла је представница САД.

Ипак, додала је она, сада је време за транзицију Мисије и примену ресурса УН на критичнија питања.
САД су такође позвале СБ УН да се прореди извештај генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци.
Сисон је позитивно оценила недавно одржане локалне изборе на Косову, као и примену договора Београда и Приштине о правосуђу.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: