Издвајамо Свет

А НА КОСОВУ НИЈЕ?! ЈУНКЕР: Каталонски сепаратизам је катастрофа на више начина!

Каталонски сепаратизам је „катастрофа на више начина“ на чијем ће спречавању Европска унија радити у знак подршке јединственој Шпанији, рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер у интервјуу за шпански лист „Паис“.

„Каталонија је огромна брига. Не допада ми се ситуација коју је изазвала. То је катастрофа на више начина која је довела до напетости у политичкој атмосфери, поделила шпанско и каталонско друштво, изазвала проблеме у породицама, између пријатеља. То је тужно“, рекао је Јункер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је упутио поруку смењеном председнику Владе Каталоније Карлесу Пуџдемону да каталонски сепаратисти „не смеју да потцене широку подршку коју (шпански премијер) Маријано Рахој има широм Европе“, преноси АП.

Председник ЕК је навео да поштује идентитет и различитост региона у Европи, али је напоменуо да то не значи да ће ЕУ подржати те регионе у свим њиховим „опасним подухватима“, који су понекад „страховито погрешни“.

„А нарочито када неко једнострано прогласи независност на основу референдума за који нема довољно гаранција“, истакао је он.

Јункер је рекао и да Влада Шпаније и Влада Каталоније могу да се расправљају у вези са степеном самоуправе, али је нагласио да је Европа „клуб земаља“, те да не може да прихвати да се региони супротстављају државама, „поготову кад су изван закона“.

Осврнувши се на изборе у Каталонији који ће бити одржани идућег месеца, он је закључио да би они „могли и требало би да побољшају ситуацију“.

Предизборне анкете наговештавају тесну трку између странака које су за отцепљење Каталоније од Шпаније и оних које желе да та покрајина остане део Шпаније.

 

 

Извор: Танјуг