Занимљивости Издвајамо Свет

Вечерас се спајају две планете, а то је ретка космичка појава: Ако не урадите једну ствар пре него што изађе сунце, кајаћете се! (ВИДЕО)

Pixabay.com

Можда сте их видели протеклих ноћи на небу. Две огромне сјајне „тачке“ које су језиво близу једна другој. То су Венера и Јупитер, и налазе се на спектакуларном путу приближавања које ће кулминирати вечерас. Две планете ће бити развојене за непун степен на небеском своду. Биће то призор који се ретко виђа.

Узмите чак и најмањи, аматерски телескоп и покушајте да посматрате овај невероватан призор. Ако вас време послужи, моћи ћете да видите Јупитерове прстенове који се углавном састоје од микрометарских честица прашине, а простиру се све до површине планета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, видећете и четири највећа и најсјајнија месеца, који су познати као „Галилејеви сателити“ (Ио, Европа, Ганимед и Калисто). Поред тога, видећете и Венерине мене.

Обе планете ће заћи два сата након заласка сунца, па ћете имати таман толико времена док обе не зађу испод хоризонта.

Ако нисте стигли синоћ, прилику ћете имати и вечерас када ће планете полако „одлазити“ једна од друге.

https://www.youtube.com/watch?v=BshBty4cxHk

Појава ће бити видљива ДВА САТА ПРЕ ЗАЛАСКА СУНЦА! Зато, проверите када у вашој временској зони тачно излази сунце, и на основу тога ћете знати када да гледате у небо.

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs