Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Тражио сам да НАТО остане на Косову, нико не може да ме убеди да нас Алијанса мрзи

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има вишеструке користи од сарадње са НАТО, да у Северноатлантској алијанси поштују став Србије о војној неутралности, али и да и овде, као и на сваком другом месту износи исте ставове, па и оне о сарадњи са Руском федерацијом

Вучић је на конференцији за новинаре у Бриселу заједно са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом рекао да су конкретне добити те што су наши војници и официри боље обучени, да стичу нова искуства у мировним мисјијама, шест под окриљем УН и четири ЕУ, да ћемо бити боље опремљени…

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не заборавите присуство Кфор на КиМ – додао је Вучић и навео да у последње 4,5 године није било у етничким конфликтима ни једног страдалог, било Албанца или Србина.

– То значи да смо ипак нешто урадили – истакао је Вучић и додао да су то чињенице.

Вучић је рекао да је говорио је на састанку Савета НАТО и о другим стварима и да је важно причати о ономе што је будућност.

Председник Србије је рекао да не разуме оне који мисле да нам нису потребни добри односи са НАТО.

Објаснио је да не крије ни овде у седишту НАТО о томе шта мисли о 1999. години, да то никада није ни крио, али да морамо да гледамо у будућност.

Додао је и да за наш став о војној неутралности у Северноатлантском савезу кажу „нема проблема изабрали сте свој пут, суверена сте земља“, али и поручио да нам је потребна сарадња и да је захвалан Столтенбергу на разумевању и досадашњоиј сарадњи.

Вучић је рекао и да су га питали и о односима са Русијом и да им је рекао све што је и до сада говорио на сваком месту, а то и јесте снага и поштење српске политике – да никога не лажемо и увек кажемо шта мислимо.

Србији не одговара производња политичких проблема

Србији не одговара „производња“ политичких проблема у региону, рекао је Вучић у седишту НАТО у Бриселу, а, како је новинарима пренео, за Србију је најважније да даље развија економске односе са суседима.

– Рекао сам Јенсу да нама не одговара никава производња политичких проблема, јер ми немамо друге врсте проблема од којих бисмо бежали – рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Столтенбергом и додао да наша земља, напротив, ради на јачању односа у региону, посебно економских.

Указао је да је Србија, наиме, уредила јавне финансије, да има никада већу покирвеност увоза извозом, да је незапосленост драматично смањена, иако има још много људи који тешко живе…
Тањуг

– Рекао сам и да очекујемо само боље у будућности, и да се ниједне од тих животних тема не плашимо, и да нама уопште не одговара прављење било каквих проблема у региону и да зато уздржано одговарамо на сваку врсту провокације, која било одакле дође – истакао је Вучић.

Није, каже, желео да говори ништа лоше на самом састанку са члановима свих земаља НАТО о „комшијама“:

– Напротив, трудио сам се и борио сам се за то да смо ми заједно у истом лонцу и да заједнички морамо да пронађемо излаз из појединих проблема, да их заједнички решавамо и да гледамо у будунћост, много више него у прошлост – пренео је председник Вучић.

У том смислу је поновио да Србија ради пре свега на јачању економских веза са суседима у региону.

– Јер, где роба неометано пролази, ту војници не пролазе – приметио је Вучић.

Како је рекао, одговарао је на питања представника свих земаља НАТО, а није му, каже, било сасвим лако, али је пренео новинарима да се „борио и штитио интересе Србије на добар начин.

– Мислим да смо данас земљу успешно представљали овде. Говорили смо истину, говорили смо наравно и о дијалогу са Приштином, о ситуацији у БиХ… – истакао је Вучић.

– Задовољан сам поштовањем које је Србија данас овде добила – закључио је.

Председник Србије Александар Вучић затражио је данас на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да снаге војне алијансе остану на Косову и Метохији.

– Замолио сам га да, не само да не укидају снаге, већ да наставе присуство у несмањеном обиму на Косову и Метохији – пренео је Вучић на заједничкој прес конференцији са Столетенбергом, након учешћа на састанку Савета НАТО.

Вучић је рекао и да је током разговора у седишту НАТО говорио о одлуци Србије да буде војно неутрална, али да развија сарадњу са НАТО, јер од тога користи можемо имати и једни и други.

– Захвалио сам Столтенбергу и чланицама НАТО на томе што одржавају мир и стабилност на КиМ, пре свега јединицама КФОР-а. Улога НАТО у осигурању сигурности и безбедности за наш народ, али и за наше светиње, је од изузетног значаја – рекао је Вучић.
Снажна Србија значи више стабилности на Западном Балкану

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, а сарадња са НАТО-ом обезбеђује већу безбедност Србији и њеним партнерима у западној војној алијанси.

Столтенберг је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем у седишту НАТО у Бриселу, на заједничкој прес конференцији, казао да партнерство НАТО и Србије напредује веома добро.

Он је казао да је сјајно да види јачање партнерства на различите начине.

Према његовим речима, нема контрадикције између војне неутралности и снажног партнерства Србије са НАТО.

Подсетио је да постоји много партнера НАТО међу неутралним земљама.

Столтенберг је изразио велико задовољство што је Србија понудила да буде домаћин идуће године за заједничке вежбе брзог реаговања на непогоде.

Он је казао да је завршен добар састанак Северноатлатнског савета, на којем је било свих 29 савезника.

– Поздрављамо чињеницу да можемо да се састајемо на овакав начин, јер се НАТО и Србија суочавају са заједничким изазовима, а сарадња са НАТО може бити од користи за Србију и регион. Наше партнерство чини Србију безбеднијом и сигурнијом, а уједно и НАТО савезнике сигурнијим – објаснио је Столтенберг.

Указао је да сваке године има више од 100 партнерских активности са Србијом, и да НАТО ради и на реформи безбедносних институција Србије, обучава српске официре за мировне мисије.

Такође је навео да Србија сарађује са НАТО у заједничким војним вежбама, којих је ове године било 24.

Партнерство Србије и НАТО, како је додао, може допринети и борби против тероризма.

Столтенберг је навео да ће Србија са НАТО-ом, идућег месеца, радити на обуци ирачког војно-медицинског особља.

Разговарано је, како је додао, и о продубљивању односа, као и о безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан.

Поздравио је напредак Србије ка ЕУ, посебно у времену када НАТО и Унија сарађују ближе него икада.

– Част ми је што сте у седишту НАТО и хвала на вашој личној посвећености евроатлансткој сарадњи која је незаменљива за све наше грађане – закључио је Столтенберг.

 

Извор: Информер