Регион Србија

ДОДИК: БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ЈЕ СРПСКИ НЕПРИЈАТЕЉ БР. 1, иза њега стоји САД! ЗА БИХ ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА СЕ МИРНО РАЗИЂЕ!

Председник РС Милорад Додик каже да није реално да БиХ призна независно Косово јер је Бакир Изетбеговић „тек један од тројице у Председништву“. Изетбеговић је показао да је српски непријатељ бр. 1 у БиХ, рекао је Додик у емисији „Упитник“ РТС

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бакир Изетбеговић је изјавом да се нада да ће БиХ признати Косово представио себе као БиХ, што он није, рекао је председник РС Милорад Додик у емисији „Упитник“ РТС.

БиХ не може да призна Косово

– Он је тек један од тројице у Председништву. Ниједна његова одлука не може бити валидна без осталих. Сарајево нису ни Бакир Изетбеговић, ни Муслимани, ни Бошњаци, мора да буде по ‘светом тројству’ три конститутивна народа – рекао је Додик.

Истиче да је признање КиМ раније било на дневном реду, и да Бошњаци желе да признају КиМ. За то је, каже, потребна сагласност РС, „а тога неће бити“.

Додик је рекао да је у интервјуу за Дојче веле Изетбеговић „умешао причу о Санџаку“ и да је његов циљ што већа штета за Србе.

– Рекао је да ће напасти РС из неких разлога, најавио је и објавио општи напад на српске интересе. Показао је да је српски непријатељ бр. 1 – рекао је Додик.

Како каже Додик, мотивација је фрустрација. „Они желе унитарну БиХ, сметају им Срби, желе да се додворе странцима, Американцима“, сматра Додик.

Амбасадорка САД у БиХ није ништа лоше рекла о Бакиру Изетбеговићу, подсећа Додик, додајући да се задржава лицемерје међународних фактора.

– Лицемерје се показује и кроз изјаву америчке амбасадорке. Њој је жао што БиХ није признала КиМ – истакао је Додик.

Бањалука неће ћутати

– Нећемо да будео део фарсе, да жртвујемо стечена права, а што се тиче Изетбеговића када је дошао у првом мандату рекао је да наставља политику свог оца – рекао је Додик.

Председник РС каже да Србија има своју одговорност и важна је за стабилизацију у региону, и да је веома добро афирмисана.

Изетбеговић ће, према његовим речима, ако дође у Србију, имати шта да објасни, а постоји могућност и да се прогласи „персоном нон грата“.

– Морамо да имамо јединствен став о Бакиру Изетбеговићу – рекао је Додик.

Додик је рекао да ставове које износи Бакир Изетбеговић нису само његови или ставови политичког Сарајева већ и дела међународне заједнице што доказује и изјава амбасадора САД Морин Кормак која је рекла да Република Српска није Косово.

Говорећи о Косову, Додик каже да је Косово српско, што је неупитно према Уставу Србије и свим међународним документима и кршењем међународног права покушано је да се одвоји од Србије.

– Наставиће да врше притисак на Србију без жеље да преговарају. Најважније државно питање Србије је Косово – истакао је Додик.

БиХ је немогућа држава

Председник Српске сматра да је БиХ немогућа држава и „простор за тренирање странаца како би се припремили за друге егзотичне дестинације“.

– БиХ опстаје због велике интервенције међународног фактора, али није иста као пре пет или десет година. Она губи на снази – истиче Додик.

Срби су, каже, прихватили Дејтон и наметнута решења, али никад нису желели да буду у тој држави.

Говорећи о референдуму о независности РС и томе шта би се десило ако би иницијатива за независност добила већинску подршку,

Додик је рекао да Српска има све елементе да функционише као држава: „Има територију, народ који то хоће, извршну власт, добре регионалне односе“.

– Најбоље и за Бошњаке је да се разиђемо. Монструм од БиХ не може да функционише – рекао је Додик.

Председник РС је навео и да је најбоље растати се ако је „брак неуспешан“.

– Ако не можемо да се договоримо, зашто форсирати – упитао је Додик.

То је, сматра, могуће спровести без ратних сукоба.

– Губимо време заједно, РС ништа није имала од БиХ, ниједна одлука није била корисна осим укидања виза, а то би нас задесило и да смо и у другој државној организацији. Ниједна одлука нам није користила, запостављени смо, нежељени од стране међународног фактора – рекао је Додик.

 

Извор: RTS