Регион Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Терористи долазе по Србе: Крв ће прекрити и Балкан

Након потпуне пропасти Исламске државе, више под 300 терориста вратиће се из Сирије и Ирака на Косово! Сасвим је вероватно да ће већина њих покушати да на Балкану настави свој крвави џихад и организује крвава убиства у целом региону.

Ово драматично упозорење стоји у стратегији за борбу против тероризма који су у сарадњи са обавештајцима из Албаније израдиле привремене власти у Приштини, а идентичне податке имају и безбедоносне службе у Београду.

Веза са Мухаџеријем

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документима албанских безбедњака „Стратегија против тероризма и акцијски план 2018-2022“ пише да је од 2012. најмање 300 људи отишло да ратује на страни ИС у Сирији и Ираку.

– Процењује се да је 70 људи погинуло (мада нема доказа), док се за остале претпоставља да су још у зонама сукоба упркос томе што је ИС поражен. Повратници би могли извести терористичке нападе… Потенцијалне претње, осим њих, представљају и страни терористички борци, неактивне ћелије, симпатизери и присталице… – пише у једном документу.

Како се наоводи, и највеће међународне безбедносне агенције упозориле су власти у Београду и Приштини на опасност од повратника из ИС.

– Напада на Косову није било, иако је пет мушкараца оптужено за планирање напада на фудбалској утакмици. Неки од њих били суу контакту с Лавдримом Мухаџеријем, самопроглашеним „заповедником Албанаца“, који је наводно убијен у Сирији – наводи се у документацији.

Медији у Приштини су, међутим, у више наврата писали како се злогласни кољач ИС Лавдрим Мухаџери вратио у родни Качаник, где планира нападе на дипломатска представништва САД у Београду и покрајини. Према овим наводима, вест о смрти Мухаџерија у Сирији је лажна и објављена је да би се он непримећен вратио на Косово.
Коментаришући све ове наводе, министар полиције Небојша Стефановић каже да од безбедносних структура у покрајини, пре свега међународних снага, очекује да обезбеде сигурност људи, укључујући и Србе.

– Повратници са ратишта у Сирији и Ираку могу представљати озбиљан безбедносни проблем и искрнео се надам да ће према њима бити предузете адекватне мере како се не би догодио терористички напад. МУП ће у сарадњи са другим безбедносним службама свакако предузети све што је у његовој надлежности да спречи да неко од повратника покуша или чак помисли да изведе терористичку акцију у неком другом делу наше земље – подвлачи Стефановић.

Статистика није довољна

Горан Ракић, лидер Српске листе, каже да је сваки потез против тероризма добар, али да Косово има велики проблем јер кокетира са екстремистима.

– Чињеница је да је Косово дало највећи број људи који ратују за ИС у односу на број становника. То јако брине и њихов повратак представља реалну опасност, посебно за Србе. Очекујем да ће институције, пре свега Еулекс и Кфор, водити рачуна и да ће се ти људи процесуирати јер су одласком на ратиште кршили законе – поручује Ракић.

Извор: Srbija Danas/Informer