Србија

ЗАСТРАШУЈУЋИ АМЕРИЧКИ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Косово постаје војни центар НАТО и ДЕО РАКЕТНОГ ШТИТА ПРОТИВ РУСИЈЕ!

Сједињене Америчке Државе очигледно имају велике планове за Косово и Балкан генерално, сматра политички аналитичар Петар Искендеров

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за „Спутњик“ рекао да ово подразумева јачање политичког утицаја Вашингтона и војни притисак на овој територији.

Ако је то тачно, ово не би требало да представља изненађење, пише овај портал.

НАТО је недавно „пожелео добродошлицу“ за свог 29. члана. малу балканску земљу Црну Гору, у време када су савезници постали веома активни на истоку и југу Европе.

– НАТО, посебно САД, желе да поставе Косово у центар својих војних и политичких планова због локације – рекао је аналитичар.

Косово би тако постало један од чворова ракетних штитова које Вашингтон гради у Европи, а које је Москва описала као претњу по безбедност.

Један од штитова активиран је недавно у Румунији, а 2018. ће такав постати активан и у Пољској.

– САД нису заинтересоване само да увећају свој војни и политички утицај на Балкану. Вашингтон такође жели да ову територију претвори у одскочну даску како би јачао своју војну инфраструктуру у региону. На пример, САД би могле да преместе радаре и ракетне системе тамо – навео је Искендеров.

Како преноси „Спутњик“, поред могућности да Вашингтон увећа своју присутност, Косово се суочава и са јачањем радикалних осећања.

Више од 300 људи са Косова придружило се терористичким групама у Ираку и Сирији, што је највећи проценат у Европи у односу на број становника.

Око 120 бораца се вратило на Косово.

– Косово је постало база за радикалне исламисте и друге групе који су искористили чињеницу да ову територију нико не контролише – рекао је аналитичар.

Међутим, како наводи „Спутњик“, овај тренд увећан је и са порастом утицаја Вашингтона.

 

Извор: B92.net