Занимљивости Издвајамо

ИЗУМИ КОЈИ ВЛАСНИКА ЧИНЕ ГОСПОДАРЕМ СВЕТА: 5 мистериозно несталих Теслиних проналазака, који би променили свет

Никола Тесла (Фото: Јутјуб Universe Inside You)

Смисао проналазача и револуционарних изума одувек је био да промени будућност људског друштва.

Ипак, то никада није одговарало свима, нарочито не свим моћницима од којих су неки улагали велике напоре и средства да спрече промену која би могла да угрози њихово место на врху социјалне пирамиде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научник, проналазач и један од највећих генија у историји, Никола Тесла није био изузетак. Многи његови патенти и открића су потиснути, неостварени или заташкани, а гласине о томе да је ФБИ украо његове белешке и документа у великој мери су потврђене када су недавно објављена поверљива документа по захтеву Акта о слободи информација.

1. “Телефорце”

Тесла је 1930-их година прошлог века тврдио да је измислио “Телефорце” или такозвани “ваздух смрти”. Уређај је био способан да емитује огримну количину енергије на постављену мету и на тај начин могао је да уништава чак и авионе и тенкове. Телефорце никада није конструисан јер се веровало да ће постати превише лако да се буквално униште читаве државе.

Тесла је тврдио да његов изум може да уништи мету на више од 300 километара удаљености и уједно створи “енергетски зид” око земље чиме би је заштитио од непријатеља.

Велики научник је чак навео да је било покушаја “крађе” овог изума, али да су лопови отишли “празних руку”.

2. Теслин осцилатор

Пред крај 19. века, Тесла је конструисао мали осцилатор који је, када би се прикачио за неки објекат, изазивао ефекат земљотреса. Увидевши катастрофалан утицај такве направе, Тесла је, према сопственим речима, узео чекић и у потпуности га уништио. Постоје гласине да америчка влада користи и овај Теслин изум у оквиру пројекта ХААРП.

3. Бесплатна електрична енергија

Уз помоћ финансијских средстава која је обезбедио ЈП Морган, Тесла је дизајнирао Варденклиф кулу, гигантски бежични предајник који је наводно био способан да обезбеди бежичан пренос података и енергије читавој планети.

Тесла је првобитно намеравао да емитује текстуалне поруке, слике и талефонски сигнал, али је пројекат прерастао у идеју о снабдевању целог света електричном енергијом. Нажалост, бесплатна струја није профитабилна и ЈП Морган је одбио да финансира промене. Пројекат је напуштен 1906. године.

4. Летећи тањир

Године 1911. у интервјуу за “Неw Yорк Хералд”, Тесла је рекао да ради на летелици која ће пркосити гравитацији.

“Моја машина неће имати ни крила ни пропелере. Када је будете видели на земљи, нећете ни претпоставити да се ради о летелици. Ипак, она ће летети брзином која до сада није достигнута и биће веома сигурна. Такође, моћи ће да левитира у месту.”, рекао је тада Тесла.

5. Ваздушни брод

Тесла је својевремено сугерисао да че “ваздушни бродови” превозити путнике од Њујорка до Лондона за три сата и да ће путовати на 13 километара изнад земље.

Такође, ови бродови требало је да буду беспилотни и да црпе енергију из атмосфере. Многи сматрају да су данашњи дронови развијени на основу Теслиних идеја.

 

 

Извор: Фокус