Здравље Издвајамо

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: Метал из астероида који је убио диносаурусе уништава ћелије рака

Ћелије рака у људском телу могу бити нациљане и уништене металом из астероида који је избрисао диносаурусе, наводи се у новом истраживању Универзитета Варвик у Великој Британији и Универзитета Сун Јат-Сен у Кини.

Истраживачи из групе професора Садлера и професора О’Конора са Варвиковог одељења за хемију, и групе професора Хјуа Чао са Сун Јат-Сена, показали су да се иридијум – други најгушћи метал у свету – може користити за убијање ћелија рака испуњавајући их смртоносном верзијом кисеоника, без повреде здравог ткива.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачи су створили једињење иридијума и органског материјала, које може бити директно усмерено ка канцерогеним ћелијама, преносећи енергију у ћелије како би кисеоник (О2) унутар њих претворили у синглетни кисеоник, који је отрован и убија ћелије – без повреде било ког здравог ткива у том процесу.

Овај процес се покреће сјајним видљивим ласерским светлом кроз кожу на канцерогену област. Ово достиже светлосно-реактивни слој једињења и активира метал да започне да испуњава рак са синглетним кисеоником.

Истраживачи су открили да је, након напада на модел тумора ћелија рака плућа, који су развили истраживачи у лабораторији како би формирали сферу попут тумора, са црвеним ласерским светлом (које може да продре дубоко кроз кожу), активирано органско-иридијумско једињење продрло и улило се у сваки слој тумора као би га убило – показујући колико је ово лечење ефикасно и далекосежно.

Такође су доказали да је ова метода безбедна за здраве ћелије тако што су спроводили ово лечење на не канцерогеном ткиву и открили да нема контраефеката.

Штавише, истраживачи су користили најсавременију спектрометрију ултра високе резолуције како би добили јединствен приказ појединачних протеина у ћелијама рака – омогућавајући им да органско-иридијумским једињењем прецизно одреде које протеине нападају.

Након темељне анализе огромне количине података – хиљаде протеина из модела ћелија рака, закључили су да је једињење иридијума оштетило протеине због стреса топлотног шока и метаболизма глукозе, који су познати као кључни молекули код рака.

Универзитет Варвик има најнапреднију лабораторију у Великој Британији за ову врсту високо напредне спектрометрије, и представља светски центар аналитичке науке.

Коаутор, Коксон Чиу је постдипломски истраживач на Варвиковом одељењу за хемију, које финансира Истраживачко веће за инжењерство и физичке науке. Он је прокоментарисао:

“Овај пројекат је корак напред у разумевању како ова нова једињења против рака на бази иридијума нападају ћелије рака, уводећи различите механизме деловања, како би се окончали проблеми отпорности и борили се против рака из другог угла.“

Др Пингју Занг и др Хуаји Хуанг су припадници “Краљевског друштва Неwтон” у Варвиковом одељењу за хемију. Др Занг је додао:

“Наш иновативни приступ за сузбијање рака који укључује циљање важних ћелијских протеина може довести до нових лекова са новим механизмима деловања. Ово је преко потребно. Поред тога, истраживачке везе између британских и кинеских академика не само да ће довести до трајне сарадње, већ ће имати потенцијал да отвори преводе нових лекова у клинику као заједнички развој Велике Британије и Кине.“

Питер О’Конор, професор аналитичке хемије на Варвику, је истакао:

“Значајан напредак у модерној спектрометрији нам сада омогућава да анализирамо сложене мешавине протеина у ћелијама рака и тачно одреди мере лекова, са инструментима који су довољно осетљиви да могу да измере чак и један електрон!“

Професор Питер Садлер је узбуђен због тога где овај рад може одвести: “Племенити метал платина се већ користи у више од 50% хемотерапија рака. Тренутно се истражује потенцијал других племенитих метала, као што је иридијум, да обезбеде нове циљане лекове који нападају ћелије рака на потпуно нове начине и боре се против отпора, и који се могу користити са минималним нежељеним ефектима.“

“Међународна сарадња у великој мери може убрзати напредак. Сада је сигурно време да покуша да се направи добра медицинска употреба иридијума који нам је доставио астероид пре 66 милиона година!“

Фотохемотерапија – користећи ласерско светло за циљање рака – се брзо појављује као одрживи, ефикасни и неинвазиван третман. Пацијенти постају све отпорнији на традиционалне терапије, тако да је од виталног значаја да се успоставе нови путеви, попут овог, за борбу против болести.

Иридијум је први пут откривен 1803. године, а његово име долази од латинског израза за “дугу“. Из исте породице као и платина, он је тежак, крт и најотпорнији метал на корозију на свету. Жуте је боје, његова тачка топљења је преко 2400ОЦ.

Овај метал је редак на Земљи, али је обилан у метеоридима – а велике количине иридијума су откривене у Земљиној кори пре око 66 милиона година, што је довело до теорије да је на ову планету дошао са астероидом који је проузроковао изумирање диносауруса.

У часопису Ангеwандте Цхемие је као “веома значајан рад“ објављено истраживање “Оригано-иридијум фотосензибилизатори могу изазвати специфичан оксидативни напад на протеине у ћелијама рака.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс