Издвајамо Свет

ОРБАНОВА МАЂАРСКА БЛОКИРА УКРАЈИНУ У НАТО: Будимпешта тражи промену ФАШИСТИЧКОГ ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ!

Мађарска, позивајући се на принципе консензуса у НАТО-у, почела је процес блокаде свих иницијатива Украјине у Алијанси, саопштила је потпредседница Владе Украјине Ивана Климпуш Цинцадзе интернет магазину „Европска правда“

– Украјина је забринута улимативним понашањем Мађарске због незадовољства закона о образовања. Сви наши покушаји вођења дијалога разбијају се о неспремност мађарске стране на дијалог – рекла је министарка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да Букурешт користи принципе консензуса у НАТО-у и „блокира ефикасност развоја“ раније „планираних ствари“ између Украјине и Алијансе.

Управо зато, додала је потпредседница Владе, министар образовања и науке Лилије Грињевич 6. новембра је одржао хитну посета седишту НАТО-а.

Климпуш Цинцадзе је изјавила да је само Мађарска од свих држава које су забринуте новим украјинским законом о језику изабрала пут блокаде.

Мађарска је иницирала промене у пројекту декларације самита „Источног партнерства“, који ће се одржати 24. новембра у Бриселу због новог украјинског Закона о образовању, изјавила је потпредседница Владе Украјине Ивана Климпуш Цинцадзе интернет-магазину „Европска правда“.

„Видимо како се појављују додатне формулације у вишестраним документима, на пример у пројекту декларације ’Источног партнерства‘“, изјавила је Климпуш Цинцадзева.

Према њеним речима, Будимпешта инсистира да декларација садржи формулације да државе-партнери треба да „поштују она права која већ имају лица која припадају националним мањинама“. Потпредседник Владе је додао да се дискусија о завршном пројекту декларације наставља.

Очекује се да ће 11. децембра Венецијанска комисија саопштити своје мишљење о украјинском Закону о образовању. Експерти комисије су крајем октобра посетили Украјину, где су се састали са представницима националних мањина и посланицима Врховне раде.

Закон који ограничава могућност учења на језицима националних мањина ступио је на снагу 28. септембра и биће увођен етапно до 2020. године. Владе једног броја земаља, укључујући Мађарску и Румунију, саопштиле су да овај Закон нарушава права националних мањина у Украјини.

 

 

Извор: Тањуг