Свет

ОТКРИВЕНО која земља је натерала СУРИНАМ да промени одлуку о Косову!?

Српска дипломатија прославила је као велики успех одлуку Суринама да повуче признање Косова. Домаће и стране дипломате наводе да постоји корист због те одлуке.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Која је, пак, конкретна корист од тога што је једна тако далека непозната земља то учинила?

НЕВИЂЕНИ СНИМАК: Вучић био међу ДЕЛИЈАМА на Максимиру 1990. године у НАЈКРВАВИЈОЈ НАВИЈАЧКОЈ ТУЧИ ИКАДА!

Постоји корист, кажу и домаће и стране дипломате за Прву телевизију. Али, само ако је Србија спремна још дуго да се бори. Како је дошло до тога да из далеког Парамариба стигне писмо о поништењу признања Косова? Искусни дипломата Срећко Ђукић каже да пут од Суринама води ка Москви.

“Наиме, када је та нота послата нашој мисији у Њујорку, шефица дипломатије Суринама је била у посети Москви“, рекао је бивши амбасадор Србије Срећко Ђукић.

А шта каже међународно јавно право? Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли тврди – не може се повући једном дато признање, то није ствар, нити државе могу да се предомишљају.

Некадашњи министар спољних послова СР Југославије каже: “Господине Пацоли, чак је и Америка повлачила признања“.

“Формално-правно то што каже Пацоли има основа. Да подсетимо пре свега на Тајван, који је био и у Савету безбедности Уједињених нација, па када је Кина призната, чак је и Америка и све земље су поништиле признање Тајвана“, навео је бивши министар спољних послова Владислав Јовановић.

А да ли је одлука Суринама разлог за славље у Србији? Чак и британски професор Џејмс Кер Линдзи нема дилему.

Ипак, постоје и опасности.

“Могуће је да ће бити још таквих анулирања признања, али да ће се десити сасвим обратан процес масовног повлачења признања, то се неће десити. Треба бити реалан. Чак је могуће да Американци сада притисну све земље“, рекао је Ђукић.

Признања далеких, малих земаља које немају интересе у Европи отворено се купују. И то није тајна. Приштина, чак и лично господин Пацоли, дали су новац за признања Науруа, Вануатуа и још неких држава у Тихом океану.

 

Извор: Prva