Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Светски моћници желе слуге, а ја слободну Србију!

Председник Александар Вучић је ексклузивно за „Ало!” открио када ће коначно бити донета одлука о изборима, шта светски моћници траже од њега и како би Србија изгледала када би је преузела садашња опозиција.

Он подвлачи да је спреман да се за сувереност и самосталност Србије бори без обзира на то колику цену ће морати да плати због тога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Много је калкулација о изборима. Осим београдских, помињу се и ванредни парламентарни. Када ће се коначно све знати?

– Одлуку о изборима сазнаћете брзо, већ у следећу суботу, када ће бити одржане седнице Председништва и Главног одбора Српске напредне странке. То ће бити дан када ће бити донета коначна одлука о том питању. Свестан сам да смо врло близу пораза на градским изборима. То не значи да нисам задовољан резултатима нашег рада и да се нећемо борити да на изборима постигнемо што бољи резултат.

По ко зна који пут у историји Србија се нашла у процепу између великих сила и њихових интереса. Да ли постоји начин да се заштитимо?

– Људи у Србији морају да знају да атмосфера у којој водимо спољну и унутрашњу политику није нимало лака и проста. Када виде притиске са разних страна то је зато што представници тих земаља заступају интересе својих држава, а не зато што много воле Србију. Нико сем нас не воли много Србију, а свакако не више од њених грађана и оних који воде Србију, иако би неретко желели да кажу да много боље виде интересе Србије него што их види актуелно руководство и њени грађани. Дакле, велике силе и њхови представници штите своје, а не наше интересе, и молим људе у Србији да то разумеју. Ми са свима морамо да имамо добре односе, јер смо сувише мали, али морамо да укажемо на двоструке аршине. Свеједно, морамо да одржавамо добре односе са њима, јер бисмо нестали ако то не бисмо чинили.

Шта ће се десити са Србијом ако поклекнемо пред захтевима светских моћника?

– Најважније за нас народ и земљу је очување слободе и независности. Уколико нам други буду одлучивали о свему, као што имате примере у неким околним земљама, и ко ће да буде тужилац и ко ће да буде судија, и ко ће да буде у некој од агенција, и да независна тела буду само њихова, а да сви они буду независни од нашег народа, а зависни од њих, онда то нема никаквог смисла. Тачно је да треба да градимо независне институције, али колико независне од Владе Србије, тако и од влада појединих западних или неких других земаља. Дакле, то је политика са којом сам победио, људима је то изгледало као шала, прича, пуста жеља, али веома сам упоран и принципијелан и управо зато се налазимо под тешким притисцима, зато је и странка коју водим под притисцима.

 

 

Извор: Д.В. / Ало.рс