Свет Србија

Сви смо чули шта Хојт Ји каже о Србији: Ово је званични извештај Стејт департмента о нашој земљи

Фото: Јутјуб

Данима се у јавности водила полемика, како ће порука коју је српском државном врху пренео Трампов специјалац за Балкан утицати на даљи пут Србије ка ЕУ. Међутим, ништа слично, не може прочитати на званичној презентацији америчког Стејт департмента у извештају о Србији, који је последњи пут ажуриран 10. октобра ове године

Порука Србији да не седи на две столице је била савет, а не ултиматум, рекао је пре четири дана заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји. Међутим, у тренутку, када је ту реченицу о седењу надве столице изговорио у Београду, она је прилично јако одзвонила у политчким круговима. Данима се у јавности водила полемика, како ће порука коју је српском државном врху пренео Трампов специјалац за Балкан утицати на даљи пут Србије ка ЕУ. Међутим, ништа слично, не може прочитати на званичној презентацији америчког Стејт департмента у извештају о Србији, који је последњи пут ажуриран 10. октобра ове године.
У одељку извештају о односима Србије и Сједињених Америчких Држава пише да наша земља заузима кључни стратешки положај на Балкану, на друштвеној, политичкој и географској раскрсници између источне и западне Европе.

– Сједињене Државе настоји да ојачају своје односе са Србијом кроз продубљивање сарадње засноване на заједничком интересу и поштовању. Сједињене Државе желе да Србија постане део стабилног балканског региона и наставићемо да подржавамо интеграције Србије у европске институције, помажемо у нормализацији односа Србије с Косовом, јачању владавине права, партнерству у питањима сигурности и промовисању економског раста – пише у извештају америчког Министарства спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даље се наводи да је Србија отпочела преговоре о придруживању ЕУ у јануару 2014. и поставила чланство у ЕУ као приоритет.

– Сједињене Државе и даље подржавају напоре Србије да напредују у преговорима о придруживању ЕУ. Приступање Србије условљено је значајном владавином права и економским реформама, као и нормализацијом односа са Косовом путем дијалога под покровитељством ЕУ, који је покренут 2011. године уз снажну подршку САД-а – каже се у извештају.

Стоји да ће Сједињене Државе наставити да подржавају напоре Србије и Косова да у потпуности спроведу досадашње споразуме о дијалогу и помажу обе стране да се потпуне нормализације.

Када је у питању помоћ САД у Србији, наводи се да циљеви помоћи укључују подршку нашој земљи на путу приступања ЕУ и јачање капацитета Србије за борбу против тероризма и транснационалног криминала, борбу против корупције и учествовање у међународним мировним мисијама.

– Програми које финансира Сједињене Државе повећавају институционалне капацитете кључних државних органа, јачају владавину права, промовишу развој цивилног друштва, повећавају независност медија и стварају услове за инклузиван економски раст истиче се у извештају.

Када је у питању област безбедности, пише да је камен темељац те сарадње ударен 2006. године са Националном гардом Охаја.

– Србија је такође била активан учесник у програму НАТО-а Партнерство за мир више од једне деценије, а Сједињене Државе су чврсто и конзистентно подржавале напоре Србије на јачању односа са НАТО-ом. Посебно се цени допринос Србије мултилатералним напорима усмереним на победу против ИСИС-а и борби против међународног тероризма. Сједињене Државе и Србија су већ више од десет година као партнери учествовале у нашем програму Међународног војног образовања и обуке (ИМЕТ) како би српски и амерички официри и подофицири могли да се обучавају заједно и уче једни од других у најпрестижнијим војним школама – истиче се значај војне сарадње.

У том смислу се наводи и да су сходно програму иностраног војног финансирања (ФМФ), пружена сигурносна помоц́ Србији за модернизацију и обуку одбране од 2011. године.

– Сједињене Државе су испоручиле укупно 40 вишенаменских возила (ХММВВс / Хумвеес) како би подржале учешће Србије у Операцијама УН-а широм света.

Део извештаја се односи и на билатералне економске односе, где се акцентује да је Србија 2015. потписала трогодишњи споразум са Међународним монетарним фондом.

– Србија је предузела економске реформе и начињена су значајна краткорочна побољшања. Значајна фискална консолидација и напори за сузбијање неформалне економије омогућили су раст БДП-а од 2,7% у 2016. години, с падом незапослености, стабилном инфлацијом и мањим буџетским дефицитом од очекиваног. У 2016. години Србија је постала светска дестинација број један за стране директне инвестиције (СДИ). Србија је спровела реформе у закону о раду, издавању грађевинских дозвола и инспекцијском надзору, а све уз помоћ САД-а – пише у извештају и закључује, шта све морамо да урадимо, како би достигли стандарде ЕУ.

Извор: Telegraf.rs