Регион Русија Свет Србија

Спрема ли се Мајдан у Србији?! Шта значи повлачење украјинског амбасадора и руско упозорење

Украјина је позвала свог амбасадора у Београду Олександра Александровича на хитне консултације у Кијев, након скандалозних изјава овог дипломате.

Александрович је тврдио да Путин користи Србе како би покренуо нови рат на Балкану и уништио Европу. Поред тога, Александрович је рекао да Руси подстичу српске добровољце да одлазе у Украјину како би тамо ратовали.
Украјински министар спољних послова Павло Климкин као званичан разлог навео је консултације „о поштовању међународног права и избегавању употребе грађана Србије као плаћеника“.

После интервјуа БИРН-у, у ком је рекао да Русија користи Србију и да обучава српске плаћенике да убијају Украјинце, државни секретар Ивица Тончев позвао је Владу у Кијеву да амбасадору „укажу на недопустивост таквог понашања, како Београд не би био принуђен да предузме кораке уобичајене у таквим случајевима“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изјаве украјинског амбасадора поклопиле су се са упозорењем шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је пре неколико дана изјавио да се у Србији спрема украјински сценарио.

Он је навео скорашњу посету америчког изасланика Брајана Хојт Јиа као пример притиска на Београд, да се одрекне свих веза са Русијом.

Лавров подсећа да су сличне изјаве стизале и из ЕУ 2004. године када се у Кијеву одвијао први „Мајдан“.

– Тада је и Украјини речено да мора да направи избор – или са Русијом или са Европом – додао је Лавров.

Истраживали смо да ли повлачење руског амбасадора и његове скандалозне изјаве имају везе са упозорењем које је стигло из Москве и да ли је то „пробни балон“ за почетак неког новог нивоа и вида притиска на Србију.

Наш познати новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански изјавио је за портал СрбијаДанас.цом да повлачење украјинског амбасадора није у директној вези са упозорењем на украјински сценарио.

– Украјински амбасадор се налупетао свега и свачега. Прекршио је правила Бечке конвенције о понашању дипломата. Наше министарство спољних послова је упозорило да ће први његов овакав наступ значити да му отказујемо гостопримство. Да би Украјина то избегла, они су га повукли.

Лазански сматра да је Александрович “клинац” који је залутао у дипломатију или једноставно жели да стекне поене код Американаца.

На наше питање да ли изјаве украјинског амбасадора могу бити “пробни балон” западних центара моћи наш саговорник каже да је Александрович ипак ипак ишао на личну промоцију.

– Хтео је да се покаже као велики Украјинац, нападајући Русију на нашем терену, али је наше Министарство спољних послова добро и правовремено одреаговало, поручујући да ако тако настави, мораће да се сели из Београда – каже Лазански и додаје – Александровић се вероватно неће више ни враћати. Биће замењен неким другим амбасадором.

Извор: Srbija Danas