Издвајамо Свет

СРБИ ЕВО ВАМ ПРИЛИКЕ ЗА ПОСАО У НЕМАЧКОЈ: Немци траже МИЛИОН РАДНИКА, 1.000 евра сваком ко нам доведе једног

У Немачкој још увек има око милион слободних радних места. Послодавци кажу да – нема довољно кандидата за посао.

У Немачкој никада после уједињења није владала тако велика потражња за радном снагом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпигел у свом онлајн-издању пише: На радију, на плакатима, на интернету, фирме вапију за новим запосленим. Читава привреда је у полету, извоз цвета. Многи Немци троше новац у продавницама. Расположење међу фирмама је добро као ретко када.

Сада су објављени нови резултати истраживања раста бруто-домаћег производа у овој земљи, Европској унији и еврозони (…) Многи економисти упозоравају да се Немачка налази у фази прегревања… Нешто није у реду. Овај бум има карактеристике којих у ранијим фазама успона – није било“.

„Прегревање настаје када актуелни привредни успон превазилази производне могућности. Та разлика (која се зове „рупа у производњи“) је у Немачкој све већа. Спорови се тренутно воде само око тога колико је она велика. Процене се крећу од нешто више од нула одсто БДП-а па до три одсто. То није никакво чудо, јер се рупа у производњи може измерити само на основу података који стижу са закашњењем. Један од показатеља јаког прегревања јесте и недостатак радне снаге у деловима привреде“, пише Шпигел онлајн.

О недостатку радне снаге пише и лист Рајнланд пфалц онлајн који преноси један занимљив случај из града Лангенфелда: „Стручњаци упозоравају да ће следећих година у Немачкој владати велика несташица неговатеља. То значи да је клиникама и медицинским службама све теже да нађу особље, Болница „Св. Мартин“ у Лангенфелду је зато прибегла необичној методи: интерно је расписала премију од 1.000 евра за оног ко нађе квалификованог неговатеља“.

„Ово је изазвало бројне реакције у јавности. А шеф клинике је објаснио да ће новац бити исплаћен тек ако тако запослен персонал најмање годину дана буде радио за ту болницу и то са пола радног времена или са пуним радним временом. Он је указао и да је у слободној привреди нормално да се исплаћују премије за посредовање радне снаге“. С друге стране, има и оних који то критикују. Тако је представник синдиката Верди рекао да оваква понуда заправо не говори у прилог клиници која на тај начин мора да дође до радника.“

А немачка железница „Дојче бан“ расписала је ни мање ни више него 1.000 конкурса на нова радна места – све за само недељу дана, о чему пише лист Берлинер моргенпост.

„Оливер денекле жели да отвори себи нове радне ерспективе. 32-годишњи кувар је већ радио разне послове. Тренутно ради за градску чистоћу у Хановеру. Железница је огромна фирма са сигурним радним местима, и мислим да добро и плаћа. Ни сам не зна тачно шта би радио, али је најпре отишао на саветовање у зграду ДБ у Берлину, до касно поподне је то урадило још 50 његових суграђана.“

„Та понуда је део највећег немачког конкурса за запошљавање. Због тога је зграда поред берлинске железничке станице била отворена за заинтересоване и у суботу до 22 сата. Осим тога, тамо се већ представило 300 кандидата на конкретним разговорима о свом евентуално будућем радном месту. У недељу је било десет интервјуа. Једна кандидаткиња је добила посао. Управљаће локомотивом теретног воза“.

„ДБ, осим у Берлину, кандидате упознаје и у Хамбургу, Минхену, Нирнбергу, Калну, Манхајму и Франкфурту. Траже се отправници возова, пратеће особље, на пример, за вагоне-ресторане, редари, књиговође и, наравно, машиновође. Широм Немачке се за конкус јавило око 3.000 људи, а циљ ДБ је да до краја ове недеље запосли 1.000″, пише Берлинер моргенпост.

 

Извор: Дојче веле