Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Он штити сваког од нас, а само ову једну ствар не смете да урадите, јер вас чека казна!

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“

Фото: Јутјуб

Православни верници и Српска православна црква сутра славе Сабор светог Архангела Михаила или Аранђеловдан. По бројности свечара, Аранђеловдан је на другом месту слава код Срба, иза Никољдана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Архангел Михаило је “вођа небеских војски” који се увек јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”. На грчком језику реч “архи” значи главни, први, а “ангелос” значи весник, анђео.

На иконама је представљен како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Он се сматра чуварем православне вере и борцем против јереси, а народно веровање казује да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час.

Многа су народна веровања ο овом Анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Овај дан установљен је као празник Архангела Михаила у време Силвестера Првог Римског (314-335) и Патријарха Александра Александријског (326).

Слави се у јесен, а по народном веровању то је зато што кад су свеци делили улоге, Арханђел Михаило доби јесење и зимско време. Време зиме и зимске тешкоће. Говори се да у ово време Арханђел лута светом обучен у просјака да изгради невернике и помогне невољницима.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. То ће анђео, који је стално уз вернике, казнити.

 

Извор:Телеграф.рс