Издвајамо Свет

УСТАШКО ЛУДИЛО! ХРВАТИ БИ ДА И ОНИ СУДЕ МЛАДИЋУ: Руска Дума захтева жесток одговор Москве трибуналу!

Хрватско Државно тужилаштво објавило се генералу ВРС Ратку Младића у „лијепој њиховој“ суди за Хрватској за минирање бране Перућа, као је да је већ осуђен на 20 година због ратног злочина над цивилима на подручју Шибеника. Истовремено, Руска Дума разматра да упути жесток одговор хашком трибуналу због пресуде Младићу

Загреб наводи и да жупанијска тужилаштва још воде истраге због ракетирања цивилних циљева у Славонији и на задарском подручју, преноси Хина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да је, према подацима које је хрватско Државно тужилаштво објавило на сајту, пресуда од двадесет година Младићу донета још 26. августа 1991. на шибенском суду.

Хина наводи да се под оптужницом тужилаштва у Сплиту Младићу у одсуству суди за планирање и организовање рушења бране и хидроелектране Перућа „са циљем потпуног потапања свих настањених места низводно од бране и реке Цетине и то Сиња, Триља и Омиша са више од 50.000 становника“.

Наводи се да се истрага против Младића води у осијечком Жупанијском државном тужилаштву због ракетирања пожешког и ђаковачког подручја касетним бомбама од августа до октобра 1995. а у задарском због напада на Задар, Земуник Доњи, Поседарје, Придрагу, Суховаре, Рупаљ, Галовац и Кали.

С друге стране, председник Државне думе Вјачеслав Володин упутио је Комитету за међународне послове у Думи да сагледа могућност усвајања става Думе у вези са одлугом Хашког трибунала у предмету против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

Са одговарајућом иницијативом обратио се на пленарној седници депутат Државне думе, члан Комунистичке партије и председник Комитета Русије за одбрану генерала Младића, Павел Дорохин.

– С тим у вези, желио бих да замолим нашу Комисију за међународне односе, да заједно са Министарством спољних послова размотри могући облик одговора Државне думе – рекао је он, потврдивши да су већ припремили релевантне документе.

„Дајемо ово упутство Комитету, а онда ће Комисија изразити своју тачку гледишта, након чега можемо да се вратимо на ово питање“, одговорио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Дорохин је такође рекао да је у време објављивања судске одлуке у Хагу, „генерал Младић имао црвену кравату са симболима Комунистичке партије Руске Федерације“, коју је му је поклонио посланик крајем аугуста ове године.

– Ставио ју је како би показао да он осећа помоћ Русије и моралну подршку – додао је руски парламентарац.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com / Восток / Информер