Издвајамо Србија

ХАГ НИЈЕ УСПЕО, СРБИ НИСУ ОВЦЕ! ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ, без обзира на пресуду, ОСТАЈЕ ЛЕГЕНДА!

Фото: Јутјуб

Председник Републике Српске Милорад Додик поручује да је генерал Ратко Младић веома професионално и патриотски обављао своју дужност, те да ће се у случају негативне пресуде Хашког трибунала само ојачати мит о њему

Додик је нагласио да, с обзиром на све до сада виђено против Срба у Хагу, сви имају осећај поводом сутрашње пресуде генералу Младићу.

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, без обзира на то, Ратко Младић остаје легенда у српском народу, човјек који је своје професионалне и људске способности дао у функцију одбране слободе српског народа, где год он био – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Младић командовао Војском Републике Српске која је бранила слободу овог народа и учинила да буде створена Република Српска.

– Оно што су Младић и многи с њим учинили јесте да су веома професионално обавили своју дужност. Жртвујући свој и комодитет своје породице, знали су да ће бити изложени свим овим процедурама које дуго година трају, али нису одустајали од истинске слободарске идеје што се тиче Републике Српске – поручио је Додик.

Идентичну тврдњу изнео је и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач који је рекао да очекује да ће пресуда бившем генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу бити неправедна, али да ће генерал заувек бити српски херој и да српски народ никада неће заборавити шта је урадио за Републику Српску.

Лукач је навео да је то политичка пресуда, коју ће српски народ дочекати и примити достојанствено.

– Сви већ унапред знамо и очекујемо каква ће она бити – неправедна и према генералу Младићу и према српском народу, јер знамо да он није ратни злочинац. Он је био наш генерал и командант и таквог ћемо га памтити – рекао је Лукач.
Амери узалуд Павковићу нудили да изда Младића

Колико су САД биле опседенуте командантом ВРС и његовим хаопшењем открио је и пензиониосани пуковник Војске Југославије Горан Јевтовић

Он је испричао како су у рано пролеће 2002. у кабинет начелника Генералштаба Војске Југославије на Бањици (нечелник генералшатаба био је Небојша Павковић, који је већ осуђен у Хашком трибуналу) у изненадну посету дошли амерички амбасадор за питања ратних злочина Пјер Ришар Проспер и то као лични изасланик председника Џорџа Буша, у пратњи амбасадора САД у Београду Вилијема Монтгомерија.

Проспер је Павковићу поручио да је главни циљ његовог доласка проналажење оптуженог генерала Ратка Младића и испоручивање Хагу.

– Генерале, информисани смо да ви знате где се крије Ратко Младић и да војска на чијем сте челу њему пружа подршку. Јасно нам је да једино ви можете да нам га предате. Генерале, дајте нам Младића и ви ћете напредовати. Америка ће стајати иза вас – рекао је Проспер.

Павковић му је одговорио да не зна где је Младић, због чега је убрзо и сам завршио у хашком казамату.
Претходно је смењен са дужности начелника Генералштаба.

– Чекао сам га у Кабинету и прво што је рекао по повратку из Палате федерације било је, дословно – смењен сам и пензионисан зато што су Американци захтевали од Коштунице и он је то на седници званично саопштио осталим члановима ВСО – прича Јевтовић.

Када је полазио у Хаг подсетио сам га на Пјера Проспера. Није реаговао.
Када је осуђен на 22 године затвора, поново сам га подсетио.

Американци никада не заборављају и тешко праштају. Ако то икада и раде.

 

Извор: Информер.рс / медији