Занимљивости

ЧУДО С НЕБА: После судара две звезде просуло се злато! (Видео)

Судар две неутронске звезде догодио се пре 130 милионаа година, још у доба док су диносауруси господарили нашим планетом. Међутим, галаксија НГЦ 4993 у сазвежђу Хидра толико је удаљена од нас да су гравитациони таласи тог чудесног догађаја до нас стигли тек сада.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Jets and debris from a neutron star collision

This animation captures phenomena observed over the course of nine days following the neutron star merger known as GW170817. They include gravitational waves (pale arcs); a near-light-speed jet that produced gamma rays (magenta); expanding debris from a "kilonova" that produced ultraviolet (violet), optical and infrared (blue-white to red) emission; and, once the jet directed toward us expanded into our view from Earth, X-rays (blue). Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/CI Lab

Posted by Cosmos Magazine on Monday, October 16, 2017

Баш на време да их 17. августа у 14.41 сати по нашем времену детектује опсерваторија ЛИГО на северозападу САД и Вирго интерферометар у Италији.

ЗВЕЗДА РАЗБИЛА ПАРТИЗАН У ДЕРБИЈУ АБА ЛИГЕ: Свемогући Бјелица монструозном партијом уништио црно-беле

Два месеца научници су анализирали све податке које су ухватили. Да би на крају утврдили прво да Ајнштајново закривљавање простора делује и да у оваквим сударима настају атоми злата и платине, односно елементи за којима се јагме поједине цивилизације у данашњем универзуму.

Гравитационе таласе научници су доказали већ раније, у спектакуларном посматрању судара две црне рупе. Овај пут ствар је битно другачија зато што је реч о судару неутронских звезда, сасвим другачије природе и много ближе нашој галаксији.

„Користећи неке од највећих светских телескопа, открили смо да је судар неутронских звезда распршио уоколо великим брзинама неке тешке елементе, попут злата и платине.

Овакви резултати увелико су придонели решавању тајне коју смо дуго покушавали да разрешимо о начину настанка елемената тежих од гвожђа“, рекла је др. Кејт Магвајер са Краљевског универзитета Белфаст.

Неутронске звезде настају када неке од најмасивнијих звезда у свемиру спале сво своје нуклеарно гориво и колапсирају. У језивој експлозији која следи, оно што од ње остаје, уз одговарајуће предсуслове, остаје у центру сажето у неутронску звезду, материју тако збијену да звезда пречника 30 километара, као што су биле ове две, теже нешто више од нашег Сунца.

Кашичица материје од које је сачињена таква звезда, масе је милијарде тона. За успон на висину од једног милиметра на таквој звезди, била би потребна енергија као за успона на Монт Еверест. Коначно, судар две овакве неутронске звезде ослобађа енергију попут 1000 супернова.

У случају овог судара неутронских звезда, удаљених од нас 130 милиона светлосних година, све је почело кад је Лиго детектовао да се нешто опако догађа у том диелу свемира. Две секунде после огромну поплаву гама зрачења забележио је и НАСА-ин телескоп Ферми.

Absorb, Live Learn, Share, Educate, Love & Forgive (ALL-SELF)First Ever Light & Gravitational Wave Cosmic…

Posted by Jeffrey Mayo Sr. on Tuesday, October 17, 2017

У следећих неколико тренутака узбуна се проширила међу астрономима широм планете. Сви су брзо поокретали своје радио-и оптичке телескопе и сва друга чудеса у смеру галаксије НГЦ 4993 како би пропратили бљесак широм видиљивог и невидљивог спектра. Професор БС Сатиапракаш који се тада налазио на Лигу следећих 12 сати описао је као „апсолутно најузбудљивије сате у целом научничком животу“.

Научници су у невероватном судару, у експлозији какву људско око ни изблиза још никада није регистровало, уочили да су настали и атоми злата и платине. Многи од астронома који тих неколико дана у другој половини августа нису спавали, сматрају да ће овај судар неутронских звезда бити упамћен као најпроучаванији у целој историји астрофизике.

 

Изор: Kurir.rs/express.hr