Србија

ШАНСА ДА СЕ ОБОГАТИТЕ: Кинези купују мед из Србије, а да бисте дошли до пара не морате да га производите! ЕВО У ЧЕМУ ЈЕ ЦАКА!

Једно од најперспективнијих послова данашњице је посредовање, оно не захтева почетни капитал и нема великог ризика. Кинезима је потребно толико меда за откуп да Срби не би могли да га произведу, али још се нико није досетио да ради као посредник у тој трговини, изјавио је Милош Радовановић, први коучер за бизнис у Србији.

Онај ко успе да повеже Кинезе с нашим произвођачима и да успешно реализује посао могао би да заради огроман износ од процента, а посао не би захтевао никаква почетна улагања и ризик – открио је Радовановић ову перспективну бизнис идеју јуче у Привредној комори Србији (ПКС) младим људима који планирају да покрену сопствени посао. Он је, након инспиративног говора о сопственим почецима, одговарао младима на питања о покретању сопствених фирми и томе која су занимања најпрофитабилнија.

Нова занимања

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када сам рекао да желим да се бавим коучинг бизнисом, чак су и моји родитељи мислили да је то продаја магле. Нисам се освртао на то, јер сам имао циљ и инспирацију. Схватио сам да је најбоље радити послове који и не постоје или постоје у веома малом проценту. Они су будућност.

Тако је сада једно од најперспективнијих занимања посредовање. У томе вас не ограничава ништа, нема почетног улагања, великог ризика, а нисте ограничени ни територијом. Србија је само место где спавате и захваљујући интернету можете да радите за било које поднебље на свету. Деведесет одсто мојих клијената је из Америке, иако ја радим из кафића у Београду – открива Радовановић.

Неопходне иновације

Поред идеје за посредовање у продаји меда Кинезима, он је открио и још једну потенцијално „злата вредну“ идеју за бизнис.

– Једна тона пиринча у Монголији кошта пет долара. Где год да се окренете, користи се пиринач, и онај ко буде успео да ради на посредовању и увозу може јако добро да заради. Прилике су свуда око нас, само треба да дефинишемо шта је то што ми најбоље знамо и да то пласирамо на сајтовима за фриленсинг. То може да буде програмирање, писање, превођење, куцање, посредовање, фотографисање, моделинг – наводи Радовановић.

Вођа тима за ЕУ Инфоцентар у Србији Љубица Марковић каже да је страх од ризика главна препрека младима. – Огроман број незапослених младих људи у земљи не покреће сопствени бизнис из велике скепсе и бојазни од ризика и неуспеха. Надамо се да ће вас ови подстицаји охрабрити да се одлучите на тај корак – рекла је Марковићева.

УСАВРШАВАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Јована Станојевић је у име ПКС представила погодности програма „Ерасмус фор Yоунг Ентрепренеурс“, који представља прекограничну размену ради стицања стручног искуства у страним компанијама:

– Програм омогућава да учесници бораве у страној земљи од једног до шест месеци и да том приликом стекну нова знања и искуства, као и да усаврше језик. За боравак су покривени трошкови. Кандидати могу бити студенти или запослени људи, а године нису услов. Најчешће људи одлазе на три месеца, а неки од њих након боравка отворе своје фирме.

Извор: Kurir.rs