Занимљивости Издвајамо

ЉУДИ БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА: Отворени сандук стоји на гробљу, ГРАЂАНИ ПРЕСТРАВЉЕНИ

Фото: Јутјуб

Отворени искоришћени сандук на заблаћком гробљу стоји празан више од месец дана али без тела покојника. Истраживала је случај и полиција, пише хрватски портал „24сата“, али он и даље чека…

– Увидом у наше евиденције утврдили смо да смо 12. октобра примили дојаву да се на гробљу у Заблаћу на једном од гробова налази мртвачки сандук. Полицијски службеници су изашли на место догађаја и утврдили да, најверојатније током премештања посмртних остатака, мртвачки сандук није уклоњен. Том приликом о томе смо обавестили Веће Градске четврти Заблаће које је надлежно за одржавање тог гробља ради уклањања мртвачког сандука, а о свему је обавештен и надлежни жупник. Према свему утврђеном, овај догађај не спада у надлежност полиције – кажу из шибенске полиције за „24сата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сандук и даље стоји насред гробља. У њему нема посмртних остатака. Зато нема обележја казненог дела ремећења мира покојника. Али шокирани посетитељи гробља у њега не завирују. И из далека је довољно шокантно да побегну главом без обзира.

– Само желимо да се сандук уклони са гробља. Нема везе има ли кога унутра или нема. Срамотно је то гледати – говоре Заблаћани за хрватски портал. Причају да је вероватно приватни погребник обавио ексхумацију по наруџби родбине покојника из Аустралије. Требало га је кремирати и у гроб ставити само урну с пепелом.

Погребник на којег се сумњало да је обавио ексхумацију није то учинио. То су утврдили и шибенска полиција и Веће Градске четврти Заблаће. Нажалост свих мештана, на овом гробљу нико нема надлежности. Гробље, наиме, још није стављено под управу шибенског Градског подузећа Чемпреси, него о њему брину сами мештани. То би требало да значи Градска четврт Заблаће, али у пракси то баш и не функционише.

– На нашу несрећу, свако се о свом гробу брине сам, а о заједничким деловима како и ако коме падне на памет. Чекамо да након Нове године Градско веће донесе одлуку да сва гробља на шибенском подручју дођу под управу Чемпреса. Тек онда ћемо се решити оваквог „управљања“ гробљем на којем немамо ни воде, а као председница градске четврти не располажем ни кључем од главног улаза – каже нам Сандра Гргас, председница Већа Градске четврти Заблаће.

Мистерија отвореног сандука до даљњег остаје нерешена. Његово остављање насред гробља није казнено дело. Нема ни санитарног прекршаја који би био кажњив јер не представља опасност за пролазнике. Али је свакако ружно сведочанство једног нецивилизованог поступка, чији је актер безосећајна породица која је покушала да уштеди и својеручно одрадити посао или је посао поверила несавесном погребнику аматеру, који је обавио наручено до пола. Како год, Заблаћани се надају да ће се, кад прича изађе у јавност, кривац сам препознати и уклонити језиви призор са њиховог гробља.

Гробље за које нико не брине

Пре четири године, кад су наступиле законске измене по којима сва гробља треба да потпадну под локалну самоуправу и њихова комунална подузећа, Заблаћани су то одбили тврдећи да ће о своме гробљу боље бринути сами. Сад ипак једва чекају да их преузму шибенски Чемпреси како се овакви призори не би понављали.

 

Извор: 24sata.hr