АМЕРИЧКИ НАФТНИ БАРОНИ ПРЕДАЛИ СЕ ПУТИНУ: Признали кривицу и обећали да убудуће неће ратовати са Русијом! – СРБИЈА ЈАВЉА

АМЕРИЧКИ НАФТНИ БАРОНИ ПРЕДАЛИ СЕ ПУТИНУ: Признали кривицу и обећали да убудуће неће ратовати са Русијом!

Амерички барони за производњу нафте и гаса из шкриљаца предали су се у борби за светско тржиште нафте и бацили се на груди Русији чију су привреду покушавали да убију ниским ценама нафте. Штавише, признали су кривицу и обећали да се одсад неће бавити политиком

Неколико година су тврдили да су на добити чак и ако барел нафте кошта 20 долара и активно су се бавили дампингом.

Није ни била економска прича

Ипак, недавно се 12 највећих актера тог сектора америчке индустрије окупило на тајном састанку и после саветовања су заједнички признали да је експлоатација нафте из шкриљаца веома скупа работа и да актуелне цене на светском тржишту за њих нису задовољавајуће јер им доносе велике губитке, пише амерички „Волстрит џурнал“.

Тајни сусрет у Њујорку одржан је још у септембру, само је сада постало немогуће да се више држи у тајности, наводи лист и објашњава да је ствар у томе што су се амерички барони нафте из шкриљаца бацили на груди ОПЕК и Русији чију су привреду покушавали да убију ниским ценама нафте, признали кривицу и обећали да се одсад неће бавити политиком, него зарађивањем новца.

Десило се то још пре последњег састанка ОПЕК-а, Русије и низа других независних произвођача нафте на ком је одлучено да се продужи ограничење за експлоатацију црног злата до краја 2018.

Нема спора да су Русија, Саудијска Арабија и Катар морали да прекрајају своје ставке издатака због губитка прихода, али до колапса није дошло, штавише, успели су да превазиђу несугласице у име заједничког циља, наводи „Волстрит џурнал“ и подсећа да је чак и руска привреда, коју Запад паралелно гуши санкцијама, забележила раст, док су многе америчке компаније које сервисирају нафтни сектор доживеле банкрот.

Према подацима „Волстрит џурнала“, америчке нафтне компаније потрошиле су на истраживања 280 милијарди долара више него што су добиле од својих улагања у шкриљце. А то је, узгред буди речено, огромна сума – поређења ради, то су три БДП Украјине за 2016. А по свему судећи, америчке федералне резерве нису хтеле да помажу својим произвођачима и да им компензују губитке.

Тако је светско нафтно тржиште изгубило основни фактор који је вештачки обуздавао цене црног злата. Зато је амерички естаблишмент добио „12 нових Путинових пријатеља“ који су одбили да се боре за геополитичке интересе САД за свој новац, закључује амерички лист.

Да ли је дошао тренутак истине за произвођаче нафте и гаса из шкриљаца и да ли ће коначно комерцијални интереси превладати над геополитичким? Професор Рударско-геолошког факултета Војин Чокорило слаже се да је обарање цене нафте било чисто геополитичка прича која нема везе са економијом.

Како истиче, и коришћење уљних шкриљаца је више политичко и стратешко питање, али чињеница је да је нафта врло брзо исцрпљујућа. Американци су, подсећа наш саговорник, доста радили на производњи и нафте и гаса из шкриљаца.

– У Сједињеним Државама постоји област на тромеђи Колорада, Јуте и Вајоминга. То је ненасељена, пустињска зона и они су ту доста експериментисали. Постоји стари податак да је цена од 50-55 долара по барелу цена која може да толерише трошкове производње нафте из уљних шкриљаца – наводи Чокорило.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: