ДАЧИЋУ СЕ ПРЕДСТАВИЛИ НА ТЕЧНОМ СРПСКОМ: Ово је животна прича албанске браће која данас дрмају Америком – СРБИЈА ЈАВЉА

ДАЧИЋУ СЕ ПРЕДСТАВИЛИ НА ТЕЧНОМ СРПСКОМ: Ово је животна прича албанске браће која данас дрмају Америком

Био сам помало изненађен”, кратко је прокоментарисао Ивица Дачић, иначе прилично елоквентан министар спољних послова Србије, прошлонедељну ситуацију у којој се нашао у Вашингтону, пре сусрета с генералом Хербертом Мекмастером, саветником за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа.

 

Неколико тренутака пре почетка састанка, Дачићу је приступио четрдесетогодишњи мушкарац, за којег је било очигледно да је поверљив Мекмастеров сарадник, пружио руку и представио се на квалитетном српском: “Добар дан, ја сам с Косова и зовем се Иљи Бајрактари”.

И док је Дачић код сарадника покушаваода дозна ко је мистериозни Албанац који седи уз Трамповог саветника за националну безбедност, започео је састанак шефова дипломатија земаља Западног Балкана, Албаније, БиХ, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије, с Мекмастером, одакле је касније послан службени извештај према којем се “разговарало о томе како САД и земље Западног Балкана могу продубити и проширити координиране напоре у промовисању мира, просперитета и владавине закона свуда у регији, укључујући и супротстављање изазовима као што су корупција или организовани криминал”, пише хрватски Јутарњи лист.

Када се вратио у Београд, Ивица Дачић је новинарима препричао догађај из Вашингтона, уз опаску: “Сада је јасно зашто Америка води такву политику”. Била је то алузија, како се двојица мистериозних мушкараца налазе иза Трампове одлуке да не мења досадашњу америчку политику на Балкану, а камоли повуче признање Косова. Алузија се односила на браћу Иљбера и Иљија Бајрактарија, некадашње косовске избеглице, који су се, као у холивудском филмском сценарију, попели на изузетно високе положаје у безбедносно-обрамбеним структурама Сједињених Америчких Држава.

Њихова прича започела је 1999. када је НАТО бомбардовао Србију. Међу хиљадама избеглица у Македонији налазио се и Иљбер Бајрактари, који је у то време радио као водич за америчку ТВ станицу АБЦ. Неколико месеци после, Бајрактари је добио америчку избегличку визу и стигао у Вашингтон, где је месецима становао код АБЦ-јевих новинара с којима је радио на Косову.

“Нисам желео да будем избеглица јер сам радохоличар и зато ми је одговарала Америка, у којој се ради пуно више него у Европи. Али најпре је требало да завршим факултет, пријавио сам се на Принстон и прошао сам тестирање”, испричао је 2008. у интервјуу за Воице оф Америца, једном од ретких јавних наступа.

Поуздан оперативац

Тако је започела каријера Иљбер Бајрактарија, који је дипломирао на Принстону, запослио се у америчкој администрацији и већ 2008. радио у Ираку с бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а сада је виши директор за политику у Савету за националну безбедност САД. У међувремену у САД је стигао старији брат Иљи, који је дипломирао на Харвард Кенеди Школи за управљање, потом ушао у обавештајну заједницу, где је био задужен за политику према Авганистану и Индији, а након тога, постао члан саветничке екипе генерала Мартина Демпсија, заповедника Заједничког стожера Оружаних снага САД. У међувремену, браћа Бајрактари су 2004. постали амерички држављани.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: