ЗАШТИТНИЦА СВИХ ЖЕНА: Даме, данас изговорите ОВЕ РЕЧИ и чекају вас БОЉИ ДАНИ! – СРБИЈА ЈАВЉА

ЗАШТИТНИЦА СВИХ ЖЕНА: Даме, данас изговорите ОВЕ РЕЧИ и чекају вас БОЉИ ДАНИ!

Света Харитина је ранохришћанска мученица и светитељка из 3. века. Била је сироче, а у детињству ју је усвојио извесни Клаудије, угледни човек и хришћанин који ју је од малена васпитао у тој вери.

 

Легенда каже да је Харитина била смерна, послушна и ћутљива девојка која је још у раној младости решила да постане Христова невеста. Негде у то време цар Диоклецијан је наредио велики прогон хришћана у коме је и Харитина, иако веома млада, ухапшена и изведена пред судију.

Након што је одбила да се поклони паганским божанствима, Харитина је страшно мучена – ошишали су јој косу и по глави посули жар, а затим везали за точак који су џелати окретали.

Међутим, девојка је остала жива, па је судија наредио да се баци у море. На велико чуђење свих, Харитина је из воде изашла неповређена, али ово није био крај њених мука. Пакосни судија, видевши светитељку живу, посла на њу групу младића како би је обешчастили и тако јој пољуљали веру у Бога.

Предање каже да је тада, видевши да не може да се спасе, Харитина клекла и помолила се и након тога умрла пре него што ју је иједан од напасника и дотакао. Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: