ПУТИНОВИ МИГОВИ И СУХОЈИ У ЕГИПТУ, ИЗА ЛЕЂА САД: Русија може да нападне било који циљ на Блиском Истоку и Средоземљу – СРБИЈА ЈАВЉА

ПУТИНОВИ МИГОВИ И СУХОЈИ У ЕГИПТУ, ИЗА ЛЕЂА САД: Русија може да нападне било који циљ на Блиском Истоку и Средоземљу

Након Сирије, руска авијација стиже и у Египат, а боравак Путинове ударне песнице удаљиће инфраструктуру НАТО, која се све више приближава границама Русије. Захваљујући руским базама, Египат ће имати иза својих леђа Москву, која може да користи египатске аеродроме за потенцијалну одмазду

То се може видети, открива Спутњик, из нацрта документа „О начину коришћења ваздушног простора и аеродромске инфраструктуре Русије и Египта“ који је објавила руска влада. Преговори двају министарстава одбране подразумевају и ширење руског војног присуства у Средоземљу.

Према споразуму који се односи на војну инфраструктуру, руска авијација ће моћи да користи египатске аеродроме, али уз два услова: на њих неће слетати авиони за далеко радиолокационо откривање и навођење нити авиони који превозе опасан терет.

Предвиђено је да учесници споразума, који ће важити пет година, годишње размењују спискове аеродрома који се могу користити.

Овај споразум је од велике важности, с обзиром на географски положај Египта, сматра генерални директор компаније Алијанса авијационих технологија „Авинтел“ Виктор Прјадка.

– Египат има изузетан положај на североистоку афричког континента. Средоземно и Црвено море запљускују његове обале. Авиони и војне јединице који се налазе тамо фактички контролишу читав Блиски исток. Не само да ћемо против терориста моћи да се боримо из Русије, већ ћемо моћи и да пратимо сва жаришта и изводимо нападе са тог места – рекао је Прјадка.

Акције руске авијације ће имати мирнодопски карактер и, по мишљењу експерта, биће усмерене само против терористичких група. Русија би могла да користити египатске аеродроме за кратко слетање и узимање горива.

Овај споразум могао би да реши још један, ништа мање важан проблем Русије.

– Блиска сарадња са Египтом у војној сфери, боравак наше авијације тамо удаљиће инфраструктуру НАТО-а, која се све више приближава нашим границама. Приближавајући своје базе Русији, Египат ће имати иза својих леђа Москву, која у том случају може да користи египатске аеродроме за потенцијалну одмазду – мишљења је руски експерт.

Подсетимо, египатска база „Сиди Барани“ припадала је СССР-у до 1972. године и била је коришћена за праћење америчке 6. флоте.

Наравно, и Каиро ће имати користи од сарадње са Русијом.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: