РУСИЈА ГРМИ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Поново се сукобљавају са Западом збор СРБА – СРБИЈА ЈАВЉА

РУСИЈА ГРМИ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Поново се сукобљавају са Западом збор СРБА

А пред затварање Хашког трибунала, последњи извјештај о његовом раду пред Саветом безбедности. Док из Трибунала тврде да је било кључно утврдити индивидуалну одговорност и да је мисија испуњена, руски амабасадор оцењује – Трибунал је дискредитовао идеју међународне правде.

 

Да ли смо могли боље? Вероватно. Да ли смо могли бити ефикаснији? ДА. Да ли смо имали избора? НЕ. Ово је пред Саветом безбедности, истакао председник Трибунала Кармел Ађијус. Ипак, сматра да је мисија испуњена. Тврди да је стигла правда за жртве, али не кроз пресуде народима и земљама, већ појединцима. Подсјећа да се врата трибунала затварају, након првостепене одлуке генералу Ратку Младићу и другостепе херцеговачкој шесторки – Прлићу и другима.

– У вези са случајем „Прлић и други“, можемо се сложити да је оно што се десило у судници веома трагично. Трибунал приступа најозбиљније овом инциденту који се темељно истражује. Ипак, не сме се дозволити да ове околности засјене посљедње седмице рада Суда или подрију пресуде Трибунала – рекао је Ађијус.

Пресуде у другостепеним поступцима доносиће међународни резидуални мехнизам за кривичне судове којим председава Теодор Мерон. Најавио је да се претрес по жалби тима одбране Радована Караџића очекује средином следеће године, а пресуда крајем 2019. У предмету Војислав Шешељ, жалбени претрес заказан је за 13. децембар, а пресуда се очекује у првој половини следеће године.

Главни тужилац Серж Брамерц уверава да је његов задатак и даље привођење правди оних који су чинили злочине. Признаје, да у неким случајевима жртве, ипак, нису дочекале правду. То, додаје, потврђују последње две седмице, које су показале да злочини и даље имају отворене ране.

– Увек смо инсистирали на принципу индивидуалне одговорности. Чињеница је да злочине нису починиле нације и народи, већ појединци. Пре свега, из политичког и војног врха – рекао је Брамерц.

Међутим, руски амбасадор упозорава на двоструке аршине јер, како каже, нико није осуђен за „варварске“ злочине над Србима. Русија оцењује да је Трибунал „поткопао напоре“ да се у бившој Југославији „успостави мир постизањем правде“ тиме што су његове пресуде изазивале нове спорове међу државама и народима у региону.

– Трибунал није дјеловао као непристрасан и незаисан орган. Показатељи говоре да су апсолутна већина осуђених Срби. Више од 60 одсто. Осуђени су на више од 1000 година затворске казне – рекао је он.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: