СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Испитивања су завршена, ево зашто су нас БОМБАРДОВАЛИ! – СРБИЈА ЈАВЉА

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Испитивања су завршена, ево зашто су нас БОМБАРДОВАЛИ!

Једно од најбогатијих лежишта бакра и злата откривено је на локацији „Чукару пеки“ код Бора. Концентрација бакра прелази два одсто, док се профитабилним сматрају лежишта са један одсто тог метала

Фото: Јутјуб

Пошто су завршили испитивања горње зоне лежишта „Чукару пеки“ код Бора, канадска компанија „Невсун“, у сарадњи са америчком рударском компанијом „Фрипорт Мекморан“, започела је испитивања доње зоне тог лежишта, у шта ће бити инвестирано 20 милиона долара, сазнаје „Блиц“.

Већ први резултати истраживања – на 14 локација на дубинама већим од 800 метара – показала су да је реч о једном од најбогатијих лежишта бакра и злата на свету, пошто је на основу истраживања установљен садржај бакра који на појединим местима превазилази и два процента.

О каквом се лежишту ради најбоље говоре стручни подаци по којима се лежишта бакра са један одсто тог метала сматрају профитабилним, уз услов да има и довољно руде за експлоатацију. Рецимо, у Рударско-топионичарском басену „Бор“ експлоатише се руда са највише 0,25 процената бакра.

Како се очекује, геолошка истраживања доње зоне лежишта „Чукару пеки“, за које се процењује да иде до дубине и до 1.500 метара, требало би да буду окончана током наредне године.

Након тога, радиће се прелиминарна студија изводљивости која треба да покаже да ли је економски оправдано отварати још један рудник у околини Бора, али је већ сада извесно да је и доњи део лежишта „Чукару пеки“ подједнако атрактиван као и горњи.

Подсетимо, канадска компанија „Невсун“, у чијем је власништу 100 одсто горње зоне лежишта „Чукару пеки“, објавила је да је завршено истраживање тог дела рудокопа те да ће рудник, уз инвестиције од 1,5 милијарди долара, бити отворен 2021. године.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: