ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР: Злокобни планови Америке за Балкан – СРБИЈА ЈАВЉА

ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР: Злокобни планови Америке за Балкан

На хрватском порталу logicno.com, изашла је геополитичка анализа Н. Бабића у којој се разоткривају планови САД за Балкан. Србин.инфо, посрбивши је, преноси је у целости:

 

„Недавно су амерички дипломати дали неколико изјава о Балкану и саопштили како се на велика врата враћају у регион. Успут, већина позорности је усмјерена на Србију. Прво је амбасадор Кајли Скот подсјетио на 4 милијарде долара које су Сједињене Државе уложиле у Србији и понудео помоћ Београду у даљњем привлачењу страних улагања.

Затим је Атлантско веће, амерички тинк танк задужен за обликовање спољне политике Сједињених Држава, предложио нову стратегију под називом “Балкан Форwард“. Кључне поруке укључују трајну америчку војну мисију у југоисточној Европи, “историјско” приближавање Србији и “повратак угледа Сједињених Држава као “поузданог посредника” у решавању међусобних размирица међу земљама у региону. Извештај Хрватску и Словенију спомиње као свршен чин, јер су земље већ део ЕУ и НАТО пакта, као и Црну Гору и Албанију које су у Сјеверноатлантском савезу и нису у средишту позорности америчких стратега. Атлантско веће сугерише да је за војни надзор Балкана идеална база Бондстил на Косову, а треба уложити напоре како би се решио спор између Македоније и Грчке због имена бивше југославенске републике, што је непотребна препрека за евроатлантске интеграције Скопја.

Нажалост, када је реч о спољној политици Сједињених Америчких Држава и изјавама америчких званичника, не можемо применити да у њихов концепт садржи разумевање ситуације или да је примјењив у тренутним околностима.

Наиме, врло лако је приметити велики јаз између америчке пропаганде, која као да губи везу с реалношћу и било каквом хуманошћу, те америчким активностима на терену. У свакој земљи посебно.

Што се тиче Хрватске и хрватског народа у БиХ, америчка дипломатија је безрезервно подржала рад и пресуде Међународног казненог суда за бившу Југославију. Иако пресуда у односу на почињене злочине вјероватно није упитна, Вашингтон је у пола реченице кратког саопштења изјавио да је подржава, не обазирући се нимало на ескалацију напетости и сукоба који на политичкој разини бесне између Загреба, Мостара, Сарајева, Бања Луке и Београда.

Злокобна најава “како Вашингтон мора повратити улогу поузданог посредника” као да најављује намјерно распиривање мржње и напетости, да би се амерички емисари на врхунцу узаврелих страсти могли појавити као “носитељи мира и стабилности на народе који живе на овим просторима”.

Заправо, чак и пре посљедње пресуде у Хаагу је немир међу центрима политичке моћи балканских државица унио Дојче веле, који је с два интервјуа, један с Бакиром Изетбеговићем, а други с Младеном Иванићем, без обзира колико се касније новинари Зорица Илић и Бахри Цани правдали да су остали медији део изјаве из извукли контекста, покренуо лавину полемика и изјава које граниче с говором мржње.

Наравно, све ово ствара идеалне услове за долазак “поузданог посредника”, док је за спора Хрватске са Словенијом око Савудријске вале задужен потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, који ће посетити Загреб и Љубљану у “посредовати у билатералном спору око арбитражне одлуке о граничном спору”.

Дакле, на постоји ниједан сегмент спољне политике у регији о којем народи ових простора не могу одлучити сами и свима је потребан некакав посредник, као да смо заиста “балканска племена која се гуше у шљивовици и свињетини“, како нас гледају још од времена Аустро-Угарске монархије.

Што се тиче Србије, најочитији примјер је била недавна изјава америчког амбасадора да су САД уложиле 4 милијарде долара у Србију. Мисли ли Кајли Скот да би му Срби требали захвалити за то?

Заиста, “врло импресивна” улагања након уништавања економске инфраструктуре земље. Економски губици Србије, која је опљачкана и лишена развоја, само од бомбардирања износе око 70 милијарди долара, док према укупном израчуну износе око 200 милијарди долара. То би била сума коју Вашингтон изравно дугује Србији.

Могу се рачунати и други губици, укључују бомбардирање осиромашеним ураном. Неизравни губици међу популацијом, Срба и мањина, без разлике, који у подручју масовних удара имају највишу разину онколошких болести у Европи. Ове је губитке немогуће збројити, јер је реч о људима који су осуђени на ужасну смрт од посљедица америчких бомбардирања.

Међу њима су и косовски Албанци, који су неизмерно захвални НАТО пакту, иако са 7 милијарди долара бруто домаћег производа, или 3581 долара по становнику, уз Молдавију, имају најнижи стандард у Европи и што им је наводно “независна” домовина предодређена да буде НАТО полигон. 2014. се открило да су Уједињени нације сакрили су од јавности извештај које открива да је 1999. НАТО током бомбардирања на Косово бацио око 10 тона осиромашеног урана, што је пренио косовски портал Газета Експрес, али Атлантско веће у Косову види поузданог савезника и сигурно мјесто за војну контролу југоисточне Европе, посебице Западног Балкана, пре свега како би нас заштитили од “руског авантуризма”.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: