Примаријус др Тодор Јовановић, за “Новости”, о предностима хране са противканцерогеним дејством. Избацити месо, млечне производе и остале протеине
Канцер може да се спречи, а и излечи – тврди примаријус др Тодор Јовановић, који је патентирао палету од 18 “тодоксин” производа на бази биљака које више од три деценије, како каже, успешно примењује и код нас и у свету. Овај лекар сматра да је излечива баш свака болест.
Како каже, код свих случајева канцера неопходна је промена исхране. Саветује шта треба избацити из кухиње и фрижидера, а чиме напунити лонац и шпајз да би се болест спречила или успорила. Канцер се може одложити или успорити уношењем веће количине високоенергетске хране, а избацивањем калоричне.
– Пре свега, код стања поодмакле болести канцера нарочито је важно из исхране избацити месо – каже наш саговорник. – Без обзира на његово порекло. Треба избацити и млеко, млечне производе, јаја, рибу, односну сву храну пуну протеина. А болесницима од канцера препоручујем плодове од дрвета који се мање прскају, посебно маслину и њено уље, јер живи и по хиљаду година без примена било каквих хемијских препарата.
Како др Јовановић објашњава, до протеина у храни пре свих доћи ће ћелије рака које се брже размножавају од здравих.
– Месо треба заменити сојом, а веома су корисне и намирнице попут семена лана, конопље и хељде – каже наш саговорник. – Ваља из исхране избацити животињске масти, прерађевине од меса, а нарочито треба избегавати младо месо. С друге стране, соја и тофу – сир од соје, имају најмање пет противканцерогених састојака.
На списку изузетно корисних намирница су бели и црни лук, који садрже више од 50 противканцерогених састојака. Међу намирницама које могу да спрече или успоре развој рака су и слатки корен – сладић, шаргарепа, целер и пашканат, који су богати супстанцама битним за спречавање рака плућа. Зелени чај садржи јаке противканцерогене супстанце катехине.
– Агруми, лимун, поморанџа, грејпфрут и ананас садрже чак 58 познатих противканцерогених састојака – каже др Јовановић.
– Јабуке, банане, крушке, суве шљиве и кајсије садрже пектине, растворљива влакна, која су међу том врстом влакана јединствена у спречавању рака дебелог црева. Добар извор пектина је и мармелада. Препоручују се и парадајз, плави патлиџан, паприка… Парадајз је богат противканцерским састојком ликопином, пигментом који парадајзу даје црвену боју, а има га и у лубеницама и кајсијама. Махунарке садрже фолну киселину, фолат и значајне су у заштити од рака плућа.
Воће и поврће богато витаминима Ц и Е непријатељи су рака дојке, а како др Јовановић објашњава, недовољан унос ових витамина опаснији је од претераног уноса масти. Постоји палета воћа и поврћа који су одлична одбрана од рака дојке.
– Зелено лиснато поврће, спанаћ, кељ, тамнозелена салата, препуни су антиоксиданаса, а што је зелено тамније, то је боље – каже наш саговорник. – Купус, броколи, карфиол, прокељ, кељ, репа, раштан смањују тип естрогена који могу да подстакну рак дојке. Најбоље их је јести свеже, јер се кувањем разарају индоли и умањује противестрогенско и противканцерогено дејство. Уношење веће количне пасуља може да помогне у заштити од рака дојке, садржи фитоестрогене који блокирају активност естрогена, изазивача рака. Пшеничне мекиње смањују количину циркулишућег естрогена који код жена може да изазове рак дојке.
У спречавању рака дебелог црева помажу индоли из купуса, као и маслиново уље. Мононезасићене масти које доминирају у маслиновом уљу помажу у сузбијању канцера, а рибље уље кочи преканцерозни раст који доводи до канцера дебелог црева. Корисне намирнице за организам су и уље од семена лана, неглазиран пиринач, овсене пахуљице, јечам, краставац, кромпир, лук, влашац, диња, бундева, ђумбир, нана, рузмарин, оригано, жалфија, мајчина душица, босиљак, естрагон, цимет, какао.
– У прва 42 дана исхрана се базира на овим намирницама, уз терапију коју одређујем пацијентима, а после шест недеља уводе се и друге намирнице, као што су обрано млеко или млеко са мање од два одсто масноће, јогурт, морска храна, а нарочито масна риба – каже др Јовановић. – Препоручује се у току дана сок од јагоде, боровнице и другог воћа богатог гвожђем. Какао је важан у исхрани оболелих и здравих људи, а бобице клеке, глога и сувог дрена незаменљиве су у терапији код леукемије.
Главни узрок свих болести, па и рака, јесу вакцине
Главни узрок свих болести, па и рака, јесу вакцине – тврди др Јовановић. – Вакцинација је једно од најмоћнијих и најисплативијих оружја модерне медицине. Кад човек креће у афричке или азијске земље, добија гомилу вакцина, али против болести које може да добије тамо. То је реално. У реду је да се вакцинишу цивили и војници, где постоји ризик. Али зашто вакцинисати ученике неке основне или средње школе усред Београда или било ког села у Србији, где ни издалека не може да се види неко ко болује од тих болести?
Извор: Б. Царановић / Новости.рс