Здравље Издвајамо

ДОКТОР ТОДОР ЈОВАНОВИЋ: Рак може да се спречи, ево шта треба да урадите…

Примаријус др Тодор Јовановић, за “Новости”, о предностима хране са противканцерогеним дејством. Избацити месо, млечне производе и остале протеине

Канцер може да се спречи, а и излечи – тврди примаријус др Тодор Јовановић, који је патентирао палету од 18 “тодоксин” производа на бази биљака које више од три деценије, како каже, успешно примењује и код нас и у свету. Овај лекар сматра да је излечива баш свака болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, код свих случајева канцера неопходна је промена исхране. Саветује шта треба избацити из кухиње и фрижидера, а чиме напунити лонац и шпајз да би се болест спречила или успорила. Канцер се може одложити или успорити уношењем веће количине високоенергетске хране, а избацивањем калоричне.

– Пре свега, код стања поодмакле болести канцера нарочито је важно из исхране избацити месо – каже наш саговорник. – Без обзира на његово порекло. Треба избацити и млеко, млечне производе, јаја, рибу, односну сву храну пуну протеина. А болесницима од канцера препоручујем плодове од дрвета који се мање прскају, посебно маслину и њено уље, јер живи и по хиљаду година без примена било каквих хемијских препарата.

Како др Јовановић објашњава, до протеина у храни пре свих доћи ће ћелије рака које се брже размножавају од здравих.

– Месо треба заменити сојом, а веома су корисне и намирнице попут семена лана, конопље и хељде – каже наш саговорник. – Ваља из исхране избацити животињске масти, прерађевине од меса, а нарочито треба избегавати младо месо. С друге стране, соја и тофу – сир од соје, имају најмање пет противканцерогених састојака.

На списку изузетно корисних намирница су бели и црни лук, који садрже више од 50 противканцерогених састојака. Међу намирницама које могу да спрече или успоре развој рака су и слатки корен – сладић, шаргарепа, целер и пашканат, који су богати супстанцама битним за спречавање рака плућа. Зелени чај садржи јаке противканцерогене супстанце катехине.

– Агруми, лимун, поморанџа, грејпфрут и ананас садрже чак 58 познатих противканцерогених састојака – каже др Јовановић.

– Јабуке, банане, крушке, суве шљиве и кајсије садрже пектине, растворљива влакна, која су међу том врстом влакана јединствена у спречавању рака дебелог црева. Добар извор пектина је и мармелада. Препоручују се и парадајз, плави патлиџан, паприка… Парадајз је богат противканцерским састојком ликопином, пигментом који парадајзу даје црвену боју, а има га и у лубеницама и кајсијама. Махунарке садрже фолну киселину, фолат и значајне су у заштити од рака плућа.

Воће и поврће богато витаминима Ц и Е непријатељи су рака дојке, а како др Јовановић објашњава, недовољан унос ових витамина опаснији је од претераног уноса масти. Постоји палета воћа и поврћа који су одлична одбрана од рака дојке.

– Зелено лиснато поврће, спанаћ, кељ, тамнозелена салата, препуни су антиоксиданаса, а што је зелено тамније, то је боље – каже наш саговорник. – Купус, броколи, карфиол, прокељ, кељ, репа, раштан смањују тип естрогена који могу да подстакну рак дојке. Најбоље их је јести свеже, јер се кувањем разарају индоли и умањује противестрогенско и противканцерогено дејство. Уношење веће количне пасуља може да помогне у заштити од рака дојке, садржи фитоестрогене који блокирају активност естрогена, изазивача рака. Пшеничне мекиње смањују количину циркулишућег естрогена који код жена може да изазове рак дојке.

У спречавању рака дебелог црева помажу индоли из купуса, као и маслиново уље. Мононезасићене масти које доминирају у маслиновом уљу помажу у сузбијању канцера, а рибље уље кочи преканцерозни раст који доводи до канцера дебелог црева. Корисне намирнице за организам су и уље од семена лана, неглазиран пиринач, овсене пахуљице, јечам, краставац, кромпир, лук, влашац, диња, бундева, ђумбир, нана, рузмарин, оригано, жалфија, мајчина душица, босиљак, естрагон, цимет, какао.

– У прва 42 дана исхрана се базира на овим намирницама, уз терапију коју одређујем пацијентима, а после шест недеља уводе се и друге намирнице, као што су обрано млеко или млеко са мање од два одсто масноће, јогурт, морска храна, а нарочито масна риба – каже др Јовановић. – Препоручује се у току дана сок од јагоде, боровнице и другог воћа богатог гвожђем. Какао је важан у исхрани оболелих и здравих људи, а бобице клеке, глога и сувог дрена незаменљиве су у терапији код леукемије.

Главни узрок свих болести, па и рака, јесу вакцине

Главни узрок свих болести, па и рака, јесу вакцине – тврди др Јовановић. – Вакцинација је једно од најмоћнијих и најисплативијих оружја модерне медицине. Кад човек креће у афричке или азијске земље, добија гомилу вакцина, али против болести које може да добије тамо. То је реално. У реду је да се вакцинишу цивили и војници, где постоји ризик. Али зашто вакцинисати ученике неке основне или средње школе усред Београда или било ког села у Србији, где ни издалека не може да се види неко ко болује од тих болести?

 

 

 

Извор: Б. Царановић / Новости.рс