Издвајамо Русија

Зашто Русија прави највећи носач авиона на свету?

У новим геополитичким условима Русија у циљу сопствене заштите мора бити присутна у различитим регионима света, и због тога прави носач авиона који може да носи 100 ловачких авиона и бомбардера.

Нови носач авиона „Шторм“ биће предвиђен у наредном програму наоружавања за период 2019-2025. Ратна морнарица ће почети да га користи до 2030. године, а експерти кажу да је потенцијално место базирања новог носача авиона база у Североморску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потреба за изградњом овог брода постала је очигледна током сиријске војне кампање. Русија је на обале Сирије послала групу бродова на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“, али тај брод већ застарева, јер је направљен пре 30 година и истиче му радни век.

„На палуби ’Адмирала Кузњецова’ било је тридесетак авиона, а на сваком америчком носачу их има скоро 90. Да би авион узлетео са руског носача потребно је неколико минута, а са америчког за један минут узлећу три авиона. Поред тога, има много задатака које руски брод данас не може да изврши, што значи да је потребан нови савремени носач авиона“, рекао је за „Russia beyond“ извор у војноиндустријском сектору.

У данашњим геополитичким условима је неопходно да Русија у циљу сопствене заштите од потенцијалних агресора буде присутна у светском океану, сматрају експерти. „Носач авиона је објекат са концентрисаном силом која се може премештати по свету и диктирати услове другима. Наравно, за Американце један наш носач авиона не представља ништа, јер они имају 19 носача. Ми ћемо имати само један, или највише два, али је то ипак сила која се не може игнорисати“, истакао је извор „Russia Beyond“.

Карактеристике „Шторма“

По својим параметрима руски брод је сличан америчком носачу авиона „Џералд Р. Форд“, сматра професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

„Шторм“, исто као и „Американац“, према нацрту има слободну палубу, тј. нема ракетно и артиљеријско наоружање као совјетско-руски носач авиона „Адмирал Кузњецов“.

„То ће бити пловећи аеродром који прати читава ескадра“, каже Козјуљин.

Палуба за узлетање имаће површину од око 14 000 метара квадратних, тј. биће велика као два фудбалска терена. На палуби ће бити четири писте различите дужине за хватање залета, а систем узлетања ће бити комбинација парног катапулта и закривљене писте у виду скакаонице.

Како је нагласио Козјуљин, „Шторм“ неће имати наоружање и зато ће га чувати десетак бродова – фрегате, торпедни бродови, крстарице и подморнице.

Два мотора на нуклеарни погон РИТМ-200 ће омогућити „Шторму“ да развије брзину од 30 чворова (30 миља на час или 55 км/ч). Укупан депласман ће износити 100 хиљада тона, а газ 11 метара. Посада ће бројати 4.000 чланова.

И поред лепог и амбициозног нацрта, стручњаци руске војне индустрије тек треба да реше низ задатака пре него што носач авиона буде готов.

Шта недостаје носачу авиона?

Основу палубне авијације „Шторма“ чине ловци МиГ-29К и поморска верзија авиона пете генерације Т-50, сматра Козјуљин. Мигови су већ у арсеналу ратног ваздухопловства и већ су тестирани у Сирији, док је машина нове генерације Т-50 тек у фази дораде, а њена бродска варијанта је засада тек у нацрту.

„Поред тога, за носач авиона ’Шторм’ биће потребна и одговарајућа инфраструктура. За такав брод треба саградити специјално пристаниште, а треба осигурати и његову безбедност док је укотвљен, и то у свим правцима – на земљи, води и у ваздуху. То значи да се на месту његовог базирања могу појавити додатне јединице ПВО и обалске страже“, рекао је за „Russia Beyond“ Владимир Јевсејев, војни експерт и заменик директора Института за проучавање земаља Заједнице независних држава.

По речима експерата, носач авиона „Шторм“ ће коштати државу између 350 милијарди и билион рубаља (од 6,15 милијарди до 17,5 милијарди долара), у зависности од опреме коју ће брод имати.

„С обзиром да за брод треба обезбедити 90 палубних ловаца и потребну инфраструктуру, трошкови могу бити удвостручени“, додао је Јевсејев.

Због тако високе цене и економских санкција многи експерти су скептични према изјави да ће брод бити саграђен у варијанти која је првобитно замишљена. Међу те експерте спада и Владимир Пепељајев, један од твораца првог модела новог носача авиона. У вези са тим су конструктори већ почели да раде на конструисању брода који ће бити еквивалентан „Шторму“ и имаће једнаку борбену моћ, али мање габарите.

 

 

 

Извор: rs.rbth.com