Издвајамо Свет

КАНАДСКИ МАСОНИ РЕШИЛИ МИСТЕРИЈУ МАРШАЛА: Тито није био „Слободни зидар“, него…

Поједини теоретичари завера тврде да је Јосип Броз Тито био члан масонерије.

Многи иду толико далеко да тврде да је чак тито био и масон 33. степена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак Велика Ложа Британске Колумбије и Јукона из Канаде, на свом званичном сајту, тврди да Тито није био масон.

„Члан Црвене Интернационалне гарде после Октобарске револуције Јосип Броз Тито је постао члан Коминтерне 1934. да би га потом Стаљин избацио 1948. Током Другог светског рата водио је најмоћнији покрет отпора у Европи, да би 7. марта 1945 успоставио прву комунистичку владу у тадашњој Југославији“, кажу они.

Према њиховим речима Тито је иза себе оставио мешовито наслеђе.

„С једне стране био је критикован као ауторитативан владар док је с друге стране био упамћен и препознат као неко ко је инсистирао да сви народи Југосолавије имају загарантована једнака права. Имао је водећу улогу у покрету Несврстаних а у СФРЈ је остао на власти све до своје смрти 1980. године“, истичу у овој Великој ложи.

Они напомињу да теорије завере тврде да је Тито 1926. постао члан масонске ложе „Либертас“ у Напуљу у Италији. Ипак како тврде, реалност је другачија.

„Тито је у ствари радио као агитатор Комунистичке партије у бродоградилишту у Краљевици на јадранској обали Хрватске од 21. септембра 1925. до 2. октобра 1926. када је прешао у ливницу у близини Београда. Нема никаквих доказа да је путовао у Напуљу у то време“, кажу из Велике ложе Британске Колумбије и Јукона из Канаде.

Истичу да је на почетку Другог светског рата постојало је 27 ложа са 2.500 чланова у Југославији.

„Слободни зидари су били забрањивани под нацистима што су исто доживели и касније под Титовом влашћу иако непотврђени извори тврде да су многи комунистички лидери били предратни масони. Дакле, када се све узме у обзир – однос комуниста према масонима, Титова забрана ложа, као и нерегуларан статус италијанске масонерије у то време, нема разлога да се верује да је Јосип Броз Тито био масон“, заклучили су они.
 

 

Извор: Курир.рс / Freemasonry.bcy.ca