Издвајамо Србија

КАЦИН ТВРДИ: Србија и Црна Гора улазе у ЕУ заједно, али само ако се Београд мало убрза

Амбасадор Словеније при НАТО Јелко Кацин тврди да ширење ЕУ никада није и никада неће ићи по аутоматизму, да тај процеш није једноставан и да је улазак Црне Горе у пакету са Србијом могућ једино ако Београду у „међувремену убрза квалитет придуживања“.

Земље у региону морају појачати отпорност на све могуће покушаје дестабилизације државе и друштва, казао је Кацин и упозорио да Русија није једина која на овај регион гледа као на своје „домаће двориште“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не ради се само о Русији. Свакако има више таквих држава које се понашају и намећу на штету стабилности друштава и држава региона. Треба повећати отпорност на све могуће покушаје дестабилизације друштава и држава региона. На Балкану живот није само песма, иако људи и народи много воле да певају“, рекао је Кацин.

Када је реч о новој стратегији проширења коју је недавно најавио први човек Европске комисији Жан-Клод Јункер и према којој би Црна Гора и Србија заједно требало да уђу у Европску унију до 2025. године, Кацин тврди како ширење Уније „никада није и никада неће ићи по аутоматизму“.

Овај дипломата упозорава да процес придруживања ЕУ није једноставан и да је „у пакету са Србијом могућ једино уколико та земља у међувремену убрза квалитет придуживања“, пренела је РТЦГ.

Фото: Јутјуб

Извор: Kurir.rs/Tanjug/Pobjeda