Србија

Косово улази у УН на пролеће?

Недопустиво је да се због спољних притисака и уцена, зарад наставка евроинтеграција и обећаног пријема у Европску унију убрзано наставља процес прихватања сецесије Косова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захтеви да се потпише „правно обавезујући споразум“ Србије и Косова и да Србија да формалну сагласност за пријем сецесионистичког Косова у Уједињене нације морају бити најодлучније одбијени, упозоравају у Демократској странци Србије.

Председник Србије Александар Вучић је гостујући на ТВ Хепи у понедељак увече рекао да у „оваквим условима политичке поларизације и постојања мултиполарног света не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у УН“.

Али је у истој реченици додао да је то могуће у договору са Србијом „у којем она мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена“.

На инсистирање да појасни шта је то „нешто“, он је поручио да ће то открити у марту или априлу следеће године.

Ову његову директну потврду да ће на пролеће доћи до крупних и судбоносних одлука у вези са Косовом, већина медија у Београду није истакла у први план, али ни већина опозиционих партија, осим ДСС.

Подсетимо, у септембру је председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи за Глас Америке изјавио да ће у блиској будућности Србија признати Косово.

Мала и велика шака

На питање да ли је спреман на „руку помирења“ САД, будући да у извештају Атлантског савета пише о неопходности помирења Србије и Америке, Вучић је рекао да је врло тешко да Србија „опстане и иде напред ако нема Америку у неку руку за пријатеља“.

– Бољи односи са САД су добри за нас, али и Америка мора да разуме да у том помирењу, ма како њихова шака била велика и ма како наша мала рука утонула у њиховој шаци, мора нешто у тој малој шаци да остане – сликовито је Вучић објаснио трговину, поново не прецизирајући шта за узврат Србија очекује.

 

Извор: Vestionline.com