Русија Свет

ЛАВРОВ ЗАПРЕТИО НАТО ПАКТУ: Запад шокиран речима руског дипломате!

Русија је јуче позвала Америку да уклони своје нуклеарне бомбе са територије Европе.

Министарство спољних послова у Москви упозорило је да би Русија могла поново да распореди нуклеарни арсенал у савезничким земљама уколико САД не буду повукле атомске бојеве главе са Старог континента.

Погоршање ситуације

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров подсетио је да САД у Европи имају око 200 нуклеарних бојевих глава. Русија је своје нуклеарно оружје вратила на своју територију. Верујемо да је исто то Америка требало да уради одавно – навео је Лавров.

Према речима Михаила Уљанова, директора сектора за неширење нуклеарног оружја у министарству спољних послова Русије, Вашингтон не само да и даље држи своје атомско наоружање у Европи већ планира и да га модернизује.

– Не само да неће да повуку те бојеве главе, већ САД планирају да их осавремене. Кажу да ће их направити много „прикладнијим“ за употребу повећањем њихове прецизности и смањењем деструктивне моћи. Уколико то значи да ће распоредити додатне нуклеарне бојеве главе у Европи, то ће само погоршати ситуацију – објаснио је Уљанов. Извор из министарства спољних послова навео је за руске медије да би Москва на то могла да одговори поновним распоређивањем свог нуклеарног арсенала у савезничким земљама.

– Наше нуклеарне бојеве главе повучене су из свих страних држава и враћене на територију Русије. То, међутим, може лако да се промени. Русија има право на реципрочан одговор, а то значи да може поново да распореди своје нуклеарно оружје по свету, па чак и у близини граница САД – нагласио је тај дипломата. Он није прецизирао у којим би земљама могло да се нађе руско нуклеарно оружје, али медији у Москви нагађају да је за то идеална Куба.

Упозорења званичне Москве долазе након извештаја да ће САД потрошити око 214 милиона долара на модернизацију и изградњу војне структуре у базама у источној Европи, Норвешкој и на Исланду, за које се сумња да би могле да приме нови контингент америчког нуклеарног оружја. Медији у САД наводе да ће то бити урађено у склопу Иницијативе за застрашивање у Европи (ЕДИ), војног плана смишљеног за неутрализацију наводне руске претње.

Планирано је да након реконструкције и изградње, американци у балтичке базе пребаце своје авионе „Ф-22 раптор“ и „стелт“ ловце пете генерације Ф-35 како би пратили руске подморнице на Балтику. Такође, у базу на Исланду, која ће добити 14 милиона за реконструкцију, биће допремљени шпијунски авиони „посејдон“.

Америка је у склопу пројекта ЕДИ већ послала од 3.000 до 5.000 својих војника и ратну опрему у источну Европу. Такође, прошле године је НАТО послао четири мултинационална батаљона у балтичке земље – Литванију, Летонију и Естонију, као и у Пољску.

Агресиван приступ

Због агресивног приближавања НАТО границама Русије и нагомилавања америчког оружја и војске Европи, континент је на ивици рата. Уколико се догоди да САД пошаљу додатне атомске бомбе на Стари континент, стручњаци упозоравају да би садашње тензије могле да ескалирају.

Иначе, америчке нуклеарне бомбе допремљене су у Европу у склопу споразума НАТО о подели атомског наоружања међу земљама које немају сопствено. Од три нуклеарне силе у НАТО – Француске, Британије и САД, само је Вашингтон обезбедио атомске бојеве главе за поделу међу чланицама. У питању су бомбе Б-61, које се налазе у шест војних база у пет земаља. Оне су смештене у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.

Антируска војна кампања у Европи америчке пореске обвезнике много кошта. Предвиђено је да САД за Иницијативу за застрашивање у Европи (ЕДИ) наредне године издвоје 4,6 милијарди долара. То је 1,2 милијарде више него што је издвојено за ову годину.

Извор: Informer.rs