Издвајамо Србија

МЕШТАНИ УПЛАШЕНИ: Шиптарски терористи несметано пале и пљачкају куће око Куршумлије

КУРШУМЛИЈА – У селима куршумлијске општине, уз административну границу са Косовом, у протеклих месец дана забележено је више пожара и обијања сеоских кућа, рекао је председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Он је казао да су до сада регистрована четири пожара у којима су две сеоске куће изгореле – једна недовршена кућа у којој је било складиштено око 4.000 бала сена и један школски објекат у оквиру школе у Косаничкој Рачи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да је после првог пожара, у којем је изгорело сено за стоку у домаћинству Бојовића у Косаничкој Рачи, ухапшен Албанац са Косова, који је признао да је изазвао пожар, а он се још увек налази у притвору. Убрзо су се догодили и други пожари у том селу.

Видић је казао да је због првог пожара ухапшена једна особа и да је у току истрага због других пожара, додајући да од полиције очекује да утврди да ли су пожари подметнути или су случајни.

Није случајност

Председник Савета месне заједнице Косаничка Рача, Драган Рајковић казао је да је немогуће да су се пожари избили случајно, јер су у питању куће где се није ложило и у којима је струја искључена.

„У тим кућама тренутно никога није било, људи ту бораве само преко лета. Такође у школском објекту, који је до темеља изгорео, није се ложило, нити је било струје. Мештани су уплашени, јер се пожари често дешавају“, казао је Рајковић.

Истовремено са тим пожарима у селу Орловац, на територији општине Куршумлија, уз административну границу са Косовом, обијене су три куће.

Непознати починиоци су у њима боравили, селили се из једне у другу, остављајући за собом трагове. Из куће Љубише Ђуровића (61) украдена је ловачка пушка, а његова мајка је до скоро живела у тој кући сама, па се преселила код њега у Београду.

Љубиша Ђуровић казао је да је дошао чим му је јављено да је кућа обијена, да су обијена улазна врата, поломљени прозори, а да се по траговима види да је било више особа.

„На прозорима су стављали ћебад, да се не би видело светло. Затим су користили кухињу, кували кафу и јели храну из фрижидера и замрзивача. Украли су ми ловачку пушку. У снегу испред куће сам пронашао велики нож у црној кожној футроли, који су изгубили, предао сам га полицији’“, казао је Ђуровић.

Мештани уплашени

Према његовим речима, провалници су се из његове куће преселили у кућу његовог стрица недалеко од његове, у којој су такође обијени прозори и врата.

Мештанин села Косаничка Рача Радољуб Минић (66) рекао је да су становници куршумлијских села, уз административну границу са Косовом, уплашени и због свих ових дешавања.

„Нешто се чудно дешава у нашим селима, у протеклих месец дана. Јасно нам је да су пожари подметнути и знамо да неко обија куће, али ко то чини и зашто, није нам јасно. Нико од мештана још никога није видео нити посумњао у некога. Због свега овог, у нама с еуселио неки страх“, казао је Минић и додао да још увек није процењена укупна штета.

Он је додао да је једино процењена штета у домаћинству Бојовић, а Горан Бојовић (50) је казао да ја му је изгорела комплетна храна за стоку у вредности од преко пола милиона динара и да је нејасно ко ће и како надокнадити штету.

„Кад сам тражио да ми неко надокнади штету, пошто је Албанац признао да је подметнуо пожар, саветовали су ме да идем у Приштину и да га тужим. Тако да је очигледно да штета никада неће бити надокнађена. Храну за стоку морам да купим“, казао је Бојовић.

 

 

Извор: Курир.рс