Регион

Мило Ђукановић открио како је Путин реаговао када га је обавестио о уласку Црне Горе у НАТО и ЕУ

Фото: Јутјуб

„Понављам: немам дугова ни на Западу, ни на Истоку! И Русија, и Брисел и Вашингтон то веома добро знају“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ðукановић сматра да Црна Гора није направила ни један потез с циљем да поремети односе Црне Горе и Русије, да је погоршање односа између двеју држава заправо рефлекс поремећаја на глобалној сцени, као и да ништа не дугује ни Западу ни Истоку…

– Погоршање односа Црне Горе и Русије рефлекс је поремећаја на глобалној политичкој сцени. Поштујући своје вишевековне пријатељске и званичне политичке односе са Русијом, Црна Гора није направила ни један потез са циљем да их поремети – рекао је Ðукановић у интервјуу за подгоричку Побједу.

У време распада Југославије, каже Ðукановић, Москва је више пута хуманитарно и на друге начине показивала пријатељство према Црној Гори, што је посебно дошло до изражаја током припрема за обнову црногорске државне независности. Навео је да су руски председник Владимир Путин и он о томе „веома отворено разговарали“, те додао да је Русија међу првима признала независност Црне Горе.

– То су гестови који се цене и памте – казао је Ðукановић.

Бивши премијер је рекао да је са Путином разговарао и о црногорском чланству у НАТО и Европској унији (ЕУ).

– О томе сам га веома директно обавестио након референдума, током састанка у Сочију 2006 – казао је Ðукановић.

На питање како је Путин реаговао, лидер ДПС-а наводи:

– Веома љубазном упитношћу: да ли је то, питао је, заиста неопходно Црној Гори. Рекао сам да је – не само Црној Гори, него и Балкану лишеном поузданих саморегулаторних механизама властите стабилности – неопходно да кроз евроатлантске интеграције унапреди своју безбедност – рекао је Ðукановић.

Оценио је да Црна Гора “ни једну одлуку није донела исхитрено, непромишљено или иза било чијих леђа“. Црна Гора, уверен је Ðукановић, није генерисала тако бурне реакције Москве на чланство наше земље у НАТО-у.

– Пре бих рекао да је “преслагање“ односа на глобалној сцени, три деценије након престанка Хладног рата, довело до поновног одмеравања снага великих. За те је игре Балкан увек био погодан терен – истакао је бивши премијер.

Говорећи о реакцијама Москве, Ðукановић сматра да оне упућују на то да су “нека очекивања Русије изневерена“. Званична Москва је, како је рекао, „очито пропустила да уочи да ово више није Црна Гора која ће, уместо за својим, ићи за интересима Србије или Русије“.

– Ово је нова и одговорнија Црна Гора, која је 1999, током НАТО интервенције на СРЈ, Слободану Милошевићу рекла – не, то није наш рат; наш је интерес да живимо у миру. Најзад, то је Црна Гора која је 2016. Русији јасно поручила да поштује црногорско-руско пријатељство, наше историјске везе, али и да је чланство у НАТО и ЕУ наш слободан избор и да очекујемо, посебно од пријатеља, да он буде уважен – истиче Ðукановић.

Лидер ДПС-а и можда будући кандидат на председничким изборима у Црној Гори каже и да љутња према било коме никад не би могла навести да ради против интереса Црне Горе. То, према његовим речима, потврђује „и моје континуирано залагање за улазак и наше земље и Западног Балкана у ЕУ и НАТО“.

Ðукановић негира наводе руских министара одбране и спољних послова, Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова да нешто дугује Русији.

– Не дугујем јој ништа! И то знају сви у Москви који су иоле упознати са црногорско-руским односима. Посебно господа Лавров и Шојгу, са којима сам, стицајем околности, годинама унатраг имао односе знатно ближе од официјелних – каже Ðукановић.

То се, тврди, применило, не његовом кривицом, јер је, како је појаснио, „Москва ваљда очекивала да се одрекнемо себе због интереса Русије“.

– Мој “дуг“ према Русији је то што нисам издао Црну Гору! Најзад, да сам икада током своје политичке каријере дозволио да ме неко задужује, сигурно бих се данас понашао сервилно и снисходљиво. Овако, уздигнута чела могу погледати свакоме у очи, и у Црној Гори и у Русији – казао је Ðукановић.

Бивши премијер каже и да жали што је дипломата светског формата “подлегао атмосфери коју диктирају јастребови Кремља и себи дозволио да поверује – ако је уопште поверовао – у то да је црногорско чланство у НАТО враћање дуга који неко, тачније ја, имам према Западу“.

– Понављам: немам дугова ни на Западу, ни на Истоку! И Русија, и Брисел и Вашингтон то веома добро знају – казао је Ðукановић.

Председник владајуће ДПС у Црној Гори Мило Ðукановић изјавио је да у политици Србије уочава обновљени патернализам према Србима у региону, па и према грађанима Црне Горе који се декларишу као Срби, и додао да сматра да Срби у тој држави не могу бити третирани као дијаспора, какав год национални или верски идентит имали.

– Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори – рекао је Ðукановић за подгоричку Побједу.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug