Православље

НАД ЊЕГОВИМ МОШТИМА СУ СЕ ДЕШАВАЛА ЧУДА: Изговорите ОВУ чудотворну молитву СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ

Свети Нектарије је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас. Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио јетеолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински. Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије. Оно што је најзанимљивије, над његовом моштима су се дешавала разна чуда исцељења.

У манастиру Тумане код Голупца налазе се мошти овог светитеља, а постоје и две молитве овом свецу, за које се верује да помажу при лечењу болести. Према веровању, молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од рака, парализе, Паркинсонове болести, излечили су се и људи који су имали проблеме са бубрезима, очима, мозгом.

Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима. Од Светог Нектарија Егинског помоћ највише траже оболели од канцера и других малигних болести.

Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења. Данашњи дан је и слава Института за онкологију Клиничког центра Србије, пошто се верује да Свети Нектарије Егински може да излечи и канцере.

МОЛИТВА СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ ЧУДОТВОРЦУ – ПРВА

О, мироточива главо, светитељу Нектарије, архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ ЧУДОТВОРЦУ – ДРУГА

О, свети Нектарије, оче богомудри! Прими, чувару вере православне, исповедање уста људи христоименитих, који се сабраше данас у храму благодаћу Божијом која у теби живи. Вест достиже до земље (руске/српске) да се ти, велики међу Светима угодниче Божији, јављаш на свим странама света онима који призивају име твоје и од рака исцељење болеснима дарујеш.
Чусмо за јереја, твога имењака, Нектарија, који храм у име твоје подиже, са мукама великим, јер од рака на грудима тешко боловаше и крв му сваки дан из ране истицаше и страдаше он веома, али дело свето не остављаше.

А ти си, светитељу многомилостиви, са Неба изненада сишао и пред њиме се у храму појавио. Он, пак, мислећи за тебе да си сабрат и један од смртних, од тебе затражи да се за њега помолиш и рече: „Болестан сам веома, али хоћу свету цркву да подигнем, да у њој Свету Литургију макар једном одслужим заједно са парохијанима, а после нека умрем, јер се смрти не бојим.“

А ти си, оче, иако бестелесан беше, сузама лице своје оросио! И загрливши страдалника, целивао си га и рекао: „Не тугуј, чадо моје, јер ћеш, пошто болешћу будеш искушан, убрзо оздравити. И сви ће за чудо ово сазнати.“ Овај, пак, исцеливши се, разумеде с ким је говорио, али ти си тад већ невидив постао. О, велики угодниче Христов, Нектарије! Тај храм је данас довршен и чудеса се твоја као море умножише!

Ми схватисмо да молитве праведника треба да буду подржане нашим усрђем за службу Божију и решеношћу да за Христа умиремо, да бисмо оздравили. Моле те, оче праведни, болесна чада твоја: да се на нама испуни воља Божија, добра, угодна и савршена, јер Бог неће смрти грешника, већ да се грешник обрати и жив да буде. Ти, пак, пророче воље Божије, исцели нас благодатним јављењем својим, да велики буде Бог на Небесима и на земљи у векове векова! Амин.

 

Извор: Kurir.rs