Издвајамо Србија

НАЈВЕЋА ХАШКА ТАЈНА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА: Слоба дао милион долара за слободу, Кларк га преварио!

Познати амерички адвокат и некадашњи федерални тужилац САД Ремзи Кларк добио од Милошевића баснословни новац за један долазак у Београд ради саветовања о хашким оптужбама

Бивши председник Југославије Слободан Милошевић покушао је својевремено да се с невероватних милион долара извуче од суђења у Хашком трибуналу, али му је тај план пропао, открива Курир!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, наиме, ову баснословну суму дао америчком адвокату и некадашњем федералном тужиоцу САД Ремзију Кларку како би га правно посаветовао, али и својим утицајем покушао да га спасе од одласка у Хаг, који га је већ увелико оптуживао за злочине током деведесетих.

-Ко је Ремзи Кларк

ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ, ОДЛИКОВАО ГА НИКОЛИЋ

-један од најпознатијих правника у САД

-био ангажован у администрацијама председника САД Кенедија и Џонсона

-био помоћник и заменик државног тужиоца, а онда и државни тужилац

-деведесетих осуђивао нападе на Србе у Босни

-био противник бомбардовања Југославије 1999.

-Томислав Николић га, као председник Србије, одликовао 2012.

Паника

– Чим је чуо да је против њега подигнута оптужница, Милошевић је позвао Кларка да дође у Београд, јер је желео да чује његово мишљење о самом Хашком трибуналу, као и о озбиљним хашким оптужбама на његов рачун. Кларк је прихватио позив, али је тражио да за то буде плаћен милион долара – прича за Курир један од Милошевићевих некадашњих сарадника и додаје:

– Кларков захтев за хонорар од милион долара заправо уопште није необичан. Он је, наиме, познати адвокат у САД и човек који је шездесетих година био амерички тужилац, деценијама је имао добре контакте и везе свуда у свету, што је касније користио у адвокатури. Али то је добро и наплаћивао. Консултовао се с Милошевићем, али му није био од велике помоћи. Уосталом, Слоба је убрзо после тога изручен Хагу.

Државни новац

И адвокат Тома Фила потврђује за Курир да је Кларк од Милошевића добио милион долара за консултације о Хагу.

– Ремзи Кларк је, да би дошао овде да се посаветује с Милошевићем и каже му шта мисли, тражио милион долара, што је и добио. Добио је, то је сигурно… Уосталом, постоји податак у прегледу трошења новца из буџета да му је то дато. Кларк је, дакле, добио државни новац. А никакве користи од њега није било – наводи Фила.

Хашка сага

САМ СЕ БРАНИО, УМРО НЕОСУЂЕН

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. у државној вили Мир, где је живео с породицом. Хапшењу су претходиле даноноћне страже присталица и симпатизера СПС и ЈУЛ испред виле. Хагу је изручен на Видовдан, 28. јуна, и то на основу уредбе Владе Србије.

Суђење је почело фебруара наредне године, а Милошевић је оптужио Хашки трибунал да је извршио „зли и непријатељски напад“ против њега. У записник је такође унето да се не осећа кривим. Пред судом се бранио сам. Преминуо је 11. марта 2006. Хаг му није изрекао пресуду.

Фото: Јутјуб

Извор: Kurir.rs