Занимљивости

Новогодишња веровања: Ако желите да вас у 2018. прати срећа, ово никако не смете урадити 31. у поноћ

Фото: Pixabay.com

Добро пазите шта радите да не буде после да вам нисмо рекли

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само један дан дели нас од уласка у 2018. годину. Сигурни смо да смо сви спремили списак са много личних жеља. Али, ако је веровати народним сујеверјима, постоје неке ствари које морате урадити како би се те жеље и оствариле. Такође, постоје и ствари које никако не смете чинити уколико желите да вам за 365 дана све жеље са списка буду штиклиране и испуњене.

Пре свега, потрудите се да будете доброг расположења, јер постоји веровање да ће вас оне емоције које будете имали 1. јануара, пратити током целе године.

Иако је у Србији обичај да се нешто разбије у току славља, ово није правило у новогодишњој ноћи јер се сматра да је било шта што се разбије или сломи веома лош знак. Строга, будите опрезни.

Једно од важних веровања односи се на емотивне односе са драгим људима. Наиме, никако не смете да заборавите да честитате блиским особама Нову годину јер ћете се тако удаљити од њих у наредној години.

Финансијска сигурност једна је од ствари којима тежи свако од нас, па постоји чврсто веровање да 31. децембра ни 1. јануара не треба позајмљивати новац јер такво започињање године предсказује нових дванаест месеци материјалних проблема.

Не износите ништа из куће 1. јануара. Ово веровање важи за апсолутно све, верује се да на овај дан не бисте смели чак ни ђубре да изнесете из куће.

Једно од старих веровања каже да прва особа која прелази кућни праг након поноћи не би требало да буде жена јер се некада сматрало да жене доносе несрећу. Такође, некада се сматрало да прва особа која улази у кућу не треба да буде неко ко има плаву или црвену косу.

Међу веома лошим знацима сматра се да на први дан нове године никако не треба јести пилетину или ћуретину. Разлог томе је што су се птице некада сматрале „прљавим“. Обзиром на то, верује се да „прљавштине“ коју тако унесете у кућу никако нећете моћи да се отарасите целе године.

Сујеверје каже и да није добро претерано радити 1. јануара. Велико ангажовање, посебно започињање нове активности на овај дан значи да она неће бити просперитетна, већ напротив – биће осуђена на неуспех.

Стари Срби су веровали да чак и ветар може да буде добар наговештај каква ће предстојећа година бити. Па тако, уколико ветра уопште нема или ветар дува са југа – то значи да ће наредна година бити добра и пуна изобиља. С друге стране, уколико ветар дува са истока, година ће донети несташице и невоље.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs