Издвајамо Русија

ОВО ЈЕ РУСКИ ЛОВАЦ БУДУЋНОСТИ: Звер пете генерације СУ-57 извео први лет са НАЈНОВИЈИМ МОТОРОМ! (ВИДЕО)

Ловац пете генерације обавио је први лет са новим мотором, чије се карактеристике држе у тајности.

Реч је о великом помаку у домаћој авио индустрији, оцењено је у министарству индустрије  и трговине. Су-57 може да извршава задатке за које су раније била потребна три ловца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У подмосковском граду Жуковски тестиран је први руски ловац пете генерације Су-57, пре доделе званичног назива познат као Т-50, са побољшаним мотором друге фазе развоја, означеним као „производ 30“. Лет је био успешан и трајао је 17 минута. Авионом је управљао пробни пилот конструкторског бироа Сухој Херој Русије Сергеј Богдан.

По речима министра индустрије и трговине Дениса Мантурова, у питању је велики помак у развоју руске авиоиндустрије, чији су стручњаци показали да могу да створе високоинтелигентне напредне системе, као што су рецимо иновативна дигитална опрема или нови мотор. Карактеристике Су-57 држе се у тајности, преноси руска информативна телевизијска станица Россия 24, која је приказала ексклузивне снимке лета новог авиона.

Оно што се свакако зна је да Су-57 припада класи тешких ловаца. Перспективни авијациони комплекс фронтовске авијације Т-50 (ПАК ФА, Су-57) је руски вишенаменски ловац са максималном брзином лета од три хиљаде километара на сат. Авион може да носи десет ракета намењених ваздушном боју и десет за нападе на циљеве на копну. Девет ракета биће нове генерације. Су-57 биће опремљен авионским топовима калибра 30 мм.

„Успешни лет са новим мотором представљаће додатни подстрек у развоју програма ловаца пете генерације“, истиче министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

Авион има суштински нов систем дубоко интегрисане авионике са високим степеном аутоматизације управљања и паметне подршке посади, што пилоту авиона омогућава да се концентрише на испуњавање тактичких задатака.

Први лет ПАК ФА обављен је 29. јануара 2010. године у Комсомолску на Амуру. У наредним летним испитивањима учествовало је девет авиона са моторима прве фазе.

Министарство одбране Русије планира да идуће године склопи уговор о набавци прве партије ловаца пете генерацие Су-57. По речима заменика министра одбране Јурија Борисова они ће у наоружање бити уведени 2019. године.

 

 

Извор: rs.rbth.com