Србија

ОПАСНА БАКТЕРИЈА У МЕСУ ИЗ СРБИЈЕ: Руси пронашли заражене супстанце у три производа!

Непознато је да ли су заражена сланина, свињска маст и трапист „обогаћен“ штетним адитивом натамицином, које су четири домаће компаније послале Русима, уништени или враћени на српско тржиште

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руско министарство пољопривреде пронашло је опасну бактерију листерију у бареној и димљеној сланини, као и у смрзнутој свињској масти код три извозника из Србије, док је четврти српски произвођач послао у Русију сир трапист у ком је пронађен штетан адитив натамицин (Е235).

Ово потврђују документа руске државне ветеринарске управе до којих је Курир дошао. Осим информација да је тим фирмама привремено забрањен извоз у Русију или су им уведене појачане лабораторијске контроле, нема званичних података о томе шта се заправо десило за зараженим намирницама – да ли су уништене или враћене у Србију.

Наиме, иако је према документима руских званичних институција евидентно да су заражене месне и млечне прерађевине пронађене у испорукама из Србије, домаћи произвођачи коју су ту робу послали у Русију листом негирају да су намирнице биле заражене и да су им враћене.

– Срам вас било! Добро пазите о коме шта пишете – упозорио је Курир Рамо Адровић, директор некадашњег сремскомитровачког гиганта у индустрији меса „Митрос“, на наше питање да ли им је враћена неисправна роба из Русије.

– Немамо никакве повратне робе из Русије. Криво сте информисани. Нађите само један документ да се вратила, иначе ћу вас тужити, само да знате – категоричан је био Адровић и прекинуо телефонску везу.Па ако неће Рамо да прича – хоће Руси: у бареној и димљеној сланини, готовом производу „Митроса“, идентификована је Листериа моноцyтогенес, бактерија чијим уношењем у организам настаје болест листериоза. Документ државне ветеринарске управе у Москви потписао је заменик директора Н. А. Власов 5. децембра 2017, под бројем ФС-ар – 7/2427-7.

Е сад, хоће ли се листерија наћи на руском или нашем тањиру, други је падеж. Можда нигде. А можда сте је и конзумирали као зачин а да немате појма, јер овај произвођач готовим производима снабдева велике трговинске ланце кроз њихове робне марке!

Прецизни Руси

Листерија је установљена и у смрзнутој свињској масти предузећа за промет и услуге „Агропапук“, тврде прецизни Руси у документу из октобра ове године. Генерална менаџерка Сања Богетић, међутим, тврди да никад није било разлога да се њихови производи због неисправности врате у Србију.

– Привредно друштво „Агропапук“ није имало повраћај робе из Русије, што се може проверити. Роба се из Србије не може извозити без одобрења Управе за ветерину и свих потребних лабораторијских анализа, а не може ни бити враћена пошиљаоцу без посебних одобрења органа Републике Србије и земље увозника – саопштила је Богетићева.

Ова фирма је иначе, према сазнањима Курира, добила од руске ветеринарске управе тзв. црвену етикету 10. октобра ове године, што значи да ће се привремено обуставити увоз њених производа док се не реше сви проблеми који подразумевају, рецимо, листерију у замрзнутој сланини без коже. Исто се догодило и 5. октобра.

Пропусти у раду

Временско ограничење за извоз у Русију зарадило је и СТЗР „Ђурђевић“, чију је замрзнуту свињску маст такође „обогатила“ листерија. Да ли им је некад роба враћена, нисмо успели да сазнамо, као ни одговор на питање да ли су проблеми решени, јер нам се, и поред обећања, нико званично није обратио.

Далеко љубазнија била је Бојана Момчилов, директорка сектора за комуникације зрењанинског „Млекопродукта“, у чијем су траписту Руси детектовали опасан адитив натамицин (пимарицин, делвоцид) – Е235, који може изазвати алергиске реакције. Дозу су очито смањили јер извоз у Русију није прекинут.

– Ниједан производ „Млекопродукта“ никада није враћен из извоза у Русију као бактериолошки, односно здравствено неисправан – поручила је Момчиловљева.

Све ово је, наравно, само кап у мору. Још много одговора и од надлежних и од фирми неоправдано дуго чекамо. Због пропуста у раду домаће Управе за ветерину пре годину и по дана је смењен директор. Тада нас је заскочила ескалација „квргаве коже“, сточне болести, па је ЕУ морала хитно да нам шаље 50.000 вакцина, после одлуке о вакцинисању 900.000 говеда у Србији. Нодуларни дерматитис, међутим, пажљиви Руси су забележили и у мају ове године. Хоће ли и сад неко бити отпуштен? Или ћемо прво да сачекамо да се грађани поштено наједу свега и свачега за Нову годину и Божић?

Петар Богосављевић
НЕМА ДОКАЗА ДА ЈЕ УНИШТЕНО

Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача, истиче да државни органи дугују одговор потрошачима где је, кад и у чијем присуству уништена роба у којој су Руси открили бактерије:

– Сва роба која је микробиолошки неисправна враћа се извознику и мора да буде уништена. Тврдње да та роба не може да се нађе у промету у Србији нису довољно убедљиве, нема аргумената за то. Објективно, државни органи би морали да изађу с доказима да је та роба уништена ту и ту, у пратњи тог и тог. Ако су недостаци утврђени у роби која се извози, извесно да се таква роба налази на тржишту Србије.

Управа за ветерину
НИЈЕ ВРАЋЕНА НИЈЕДНА ПОШИЉКА

У српској управи за ветерину такође негирају да је неисправна храна враћена из Русије.

– У складу са већ раније достављеним подацима граничне ветеринарске инспекције о враћеним пошиљкама из Руске Федерације за 2016/2017. годину, понављамо да ниједна пошиљка хране животињског порекла није враћена у Републику Србију због микробиолошке неисправности – наводи се у одговору домаће Управе за ветерину.

РЕАКЦИЈЕ

Миладин Шеварлић, покрет Двери
Негативан маркетинг

– Жалосно је да наша контрола то није утврдила и да треба да имамо негативан маркетинг са земљом која има најбржу стопу раста увоза наших пољопривредно-прехрамбених производа. За последњих десет година десет пута је повећан извоз тих производа у Русију.

Дејан Шулкић, ДСС
Хитно решити овај случај

– Не сме постојати ни трунка сумње да храна коју користи наше становништво или коју извозимо није исправна. Позивам све надлежне закључно с председницом Владе да се укључе у решавање овог случаја, али и успостављање механизама како се овакав случај више не би поновио.

Зоран Красић, СРС
Руси су ригорозни

– Руски прописи о фитосанитарној заштити су далеко ригорознији од прописа ЕУ. Не изненађује ме то ако су пронашли неку бактерију.

ЧИЊЕНИЦЕ / Ризична трговина

Месо, сухомеснати и млечни производи извозе се у Русију и Кину

Због лошег квалитета често се враћају у Србију

Најчешћи разлог је хигијенска неисправност производа

Уместо да буде уништен, највећи део производа се пласира на домаће тржиште

Тако месо и сухомеснати производи долазе до потрошача, који су на овај начин обманути

Унос оваквих производа у организам може да узрокује многе болести, па чак и малигна обољења

471 милион долара износи укупан извоз из Србије на руско тржиште у првој половини 2017.

Трагичне последице
ЛИСТЕРИОЗА ПОГУБНА ЗА ТРУДНИЦЕ

Бактерија листерија често се налази у прехрамбеним производима. Истраживања показују да је око 20 пута повећана вероватноћа да ће жене у трудноћи оболети од листериозе него друге, здраве одрасле особе, за време порођаја контаминира се и дете, а болест може да заврши трагично – појавом менингитиса и коме.

Инфекција погађа посебно особе са ослабљеним имунитетом, лечи се пеницилином, а терапија треба да се спроводи још три до четири недеље после нестанка симптома који подразумевају високу температуру, поремећај свести, неуролошке испаде, повећане лимфне чворове, упалу плућа, увећање слезине…

 

Извор: Kurir.rs