Србија

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ О ПЛАНОВИМА ЗА ОТИМАЊЕ ВЛАСТИ! Вучић: Јанковић на силу хтео да буде премијер!

Шеф државе открио да су на њега вршени жестоки притисци из иностранства, али и из СНС да бившем заштитнику грађана преда фотељу председника Владе

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић открио је да су пролетос на њега вршени огромни притисци из иностранства, али и из Србије да мандат за формирање нове владе препусти пропалом досовском кандидату Саши Јанковићу.

Гостујући у емисији „Ћирилица“ Вучић је прексиноћ рекао да је Јанковић заиста намеравао да на силу изнуди фотељу председника Владе. Шеф државе и први човек напредњака објаснио је да је Јанковић у томе чак имао и подршку појединаца из СНС!?

Врло срачуната акција

Вучић је објаснио да је у питању била „озбиљно организована акција покушаја преузимања власти“.

– На председничким изборима у априлу ове године остварио сам најубедљивију победу. Добио сам читавих 30 одсто гласова више од другопласираног кандидата… Е онда су плански кренули протести са циљем да се та бриљантна победа оспори. Тада су изашли неки људи на улицу и без икаквих доказа и аргумената рекли да су избори покрадени! Најпре нисам схватио о чему се ради, а онда се видело како је то било праћено жестоком медијском кампањом. ‘Курир’ је био информативни билтен демонстраната, ‘Блиц’ је сваког дана посвећивао насловну страну протестима, без обзира колико је људи било, а РТС сваке вечери у ударном термину извештавао о ‘протесту против диктатуре’!?! Сада је потпуно јасно, био је то озбиљан покушај да се Србија дестабилизује. Неки су помислили да под притиском могу да добију нешто што нису заслужили. Јанковић је био спреман да настави те протесте, мислећи да ће ме на тај начин натерати да му дам премијерску фотељу – испричао је Вучић.

Он је рекао да су га на „попуштање демонстрантима“ наговарали и појединци из врха СНС.

– Почели су притисци и споља и изнутра. Неки људи из СНС почели су да се плаше за своје фотеље и рекли ми да би требало да примим учеснике протеста. Ја сам тада рекао: ‘А о чему да разговарам, о измишљеној крађи?! ‘ Три месеца је требало да прође да Саша Радуловић каже да је апсолутна лаж да је на изборима било крађе! Ја сам неколико пута поновио да бих се пре убио него да и један глас украдем и то ево и сада понављам – рекао је Вучић. На питање водитеља Миломира Марића када ће Јанковићу дати премијерску фотељу, одговорио је да ће се то „десити тачно оног тренутка када лидер ПСГ победи на изборима“.

Вучић је подсетио да је СНС по доласку на власт 2012. имао став да никаквог осветничког понашања не буде, па су оставили Јанковића да обавља свој посао, иако га је бирао ДС.

– После неког времена сам схватио да се он не бави својим послом, већ политиком, и да се спрема за председничке изборе. Намирисао сам да је нешто чудно, да постоје многи и инострани фактори који би желели да сруше стабилност државе… Замислите, молим вас, да имате Јанковића за премијера и Шутановца за министра одбране, замислите само какав бисте јавни дуг имали…

Председник Србије је упозорио да многи данас не желе стабилну Србију.

– Многи желе да нама управљају као луткама на повоцу. Е то са овом Србијом не могу да чине! Моја политика је да не дозвољавам никоме другом осим грађанима да буду носиоци суверенитета, без обзира на то колико су моћни. Србија је у глобализованом свету успела да остане независна, суверена и слободна земља – закључио је Вучић.

Бесмислени поступак

Коментаришући ове изјаве председника Србије Милорад Вучелић, главни уредник „Новости“, каже да су Јанковића ипак сви преценили.

– Невероватно је да је Јанковића неко уопште и подржавао. Они који су притискали у његову корист још су гори и неозбиљнији од њега… – истиче Вучелић.

Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић оцењује да му комплетан Јанковићев наступ изгледа доста детињасто.

– Премијерско место се добија победом на парламентарним изборима, а не преко другог места у председничкој трци. Сигуран сам да је било и домаћих и страних притисака на Вучића да му додели то место… – каже Пејић.

Зорана подржавала ‘преговоре’ с опозицијом

Како је Информер већ објавио, у време „студентских протеста“ после априлских избора одржан је састанак највиших функционера СНС, на коме су разматрани могући будући потези. На том састанку министарка Зорана Михајловић одлучно се залагала за „преговоре“ с опозицијом и за то да Вучић треба да прими демонстранте на састанак.

 

Извор: Informer.rs