Издвајамо Србија

ПУТИН ОБЕЋАО ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ: Русија ће увек чувати Србију

Патријарх српски Иринеј био је у понедељак у резиденцији председника Руске Федерације Владимира Путина, а након званичног догађаја у ком су учетвовали бројни патријарси православних цркава, њих двојица срели су се очи у очи и на кратко поразговарали.

Патријарх је, како “Ало!” сазнаје том приликом Путину рекао “Хвала вам што чувате Србе и Србију”, на шта му је уз осмех и изражавајући дубоко поштовање први човек Русије одговорио: “Светости, ми смо братске земље, тако ће бити увек”.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, Путин је у понедељак у својој резиденцији имао сусрет са патријархом московским Кирилом и предводницима делегација Православних Цркава, који бораве у Москви ради учешћа у свечаностима поводом стогодишњице васпостављења патријарашије у Руској Православној Цркви, а међу важнијим гостима био је патријарх српски Иринеј.

На свечаном пријему осим њега били су патријарх александријски Теодор, антиохијски Јован, јерусалимски Теофил, румунски Данило, кипарски Хризостом, Архиепископ тирански и све Албаније Анастасије, митрополит варшавски и све Пољске Сава, митрополит Чешких земаља и Словачке Растислав, митрополит све Америке и Канаде Тихон, митрополит ахалциски и таокларжетски Теодор..

Обраћајући се окупљењима, председник руске државе том приликом је рекао да је срећан због јединства православног света.

– Пре свега, желим да Вас све срдачно поздравим и изразим Вам речи захвалности, јер заједно обележавате тако битан догађај за нашу земљу и за Руску Православну Цркву као што је стогодишњица васпостављења патријаршије у Русији. Ово, свакако, наглашава јединство православног света, што је битно само по себи, а у вези с тим, сви ви представљате Цркве које имају суштинску улогу у животу ваших држава, у животу друштава. Ви позивате на милосрђе, радите у области образовања, просвећења, што је веома важно – истакао је председник Путин.

Патријарх московски и све Русије Кирил, пренео је заједничку забринутост због ситуације која се одвија на Блиском истоку.

– Прогон хришћана, уништавање светиња, то је посебан бол како за Цркве на Блиском истоку које су овде представљене, тако и за све нас. Моја сабраћа, предстојатељи помесних Православних Цркава, очекивали су овај сусрет с Вама, и благодаримо Вам на њему – рекао је он обраћајући се Путину.

Нема удаљавања од Русије

Патријарх српски Иринеј служио је пре неколико дана Свету архијерејску литургију са владикама и свештенством у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Москви, подворју Српске православне цркве (СПЦ), а у беседи је истакао да су Срби помоћ увек очекивали од братског руског народа.

– Нас данас присиљавају да се удаљимо од наше мајке Русије. Нама је то немогуће. Удаљавање од Русије, руског народа, Руске цркве за нас је удаљавање самих од себе и ми то никада нећемо прихватити – нагласио је патријарх Иринеј.

 

 

Извор: Ало.рс