Издвајамо Свет

САД ЖЕЛЕ СУКОБ СА РУСИЈОМ: Док Трамп покушава да се приближи Путину, повучена ТРИ ПОТЕЗА, КОЈА ЋЕ ИЗАЗВАТИ ХАОС!

Упркос тежњама америчког председника „да се приближи“ Владимиру Путину, администрација САД ударила је три шамара Русији. За 2018. стручњаци предвиђају „хаос“

Низ акција које је предузела америчка администрација према Русији показују „одлучан заокрет“ од топлијег односа с више сарадње с Москвом, на који је председник САД Доналд Трамп позивао током предизборне кампање и почетком свог мандата, пише Си-Ен-Ен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како примећује та америчка телевизија, у периоду од недељу дана, Трампова администрација је назвала Русију „ривалском силом“, увела санкције блиском сараднику руског председника Владимира Путина и одлучила да поклони Украјини противтенковско оружје како би јој помогла у борби против проруских снага.

Си-Ен-Ен прецизира да је реч о низу корака, усклађеним са оштријом реториком Стејт департмента о, како се тврди, „дестабилизујућим активностима Москве у источној Украјини“, и о опужбама Пентагона да Русија „намерно крши споразуме о прекиду сукоба у Сирији“.

Као пример наводи се да је Трамп под притиском због актуелне истраге о умешаности Русије у председничке изборе у САД 2016. године, као и због веома распростањеног неповерења америчке обавештајне заједнице, дипломата, Пентагона и америчких посланика према Русији и, како се тврди, „њених континуираних сајберактивности“.
Како додаје Си-Ен-Ен, врата Беле куће су затворена за особе блиске Трампу, које су се залагали за већу сарадњу са Москвом. С друге стране, наводи СИ-Ен-Ен, у администрацији су сада на позицијама у вези са националном безбедношћу људи, који су имали опрезнији и традиционалнији став према Русији.

Говорећи о америчкој политици према Русији, директор Кенан Института у Вилсон центру Мет Роџански каже да „то дефинитивно није политика какву бисте очекивали од Трампа као кандидата“. „Мислим да чак и Руси разумеју да је идеја зближавања ван стола“, рекао је он. Истовремено, оценио је да постоје знакови који указују на повећање напетости у 2018. „Предстоји нам драма“, предвиђа он.

Директорка Центра за евроазијске, руске и источноервопске студије у Универзитету у Џорџтауну Ангела Стент сматра да је јавност целе године била сведок „дуалне политике“ Трампа „који жели много ближи однос са Путином“, док са друге стране постоји трио који чине министар одбране Џејмс Матис, саветник за Националну безбедност Х.Р.Мекмастер и државни секретар Рекс Тилерсон који повлаче „прилично оштру линију“.

Си-Ен-Ен подсећа да је Стејт департмент 22. децембра објавио да ће обезбедити Украјини „појачане одбрамбене капацитете“, само неколико дана након што је администрација објавила да ће дозволити Украјини да купује оружје мање величине од америчких произвођача.

Истог дана, Пентагон је оптужио Русију за намерно кршење споразума чији је циљ да спреч инциденате на небу изнад Сирије, након небезбедног сусрета америчких и руских авиона.

САД су донеле одлуку да пошаљу оружје у Украјину у време када је дошло до пораста насилних сукоба између украјинских војника и приоруских снага. Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков упозорио је у суботу да тим потезом “САД гурају Украјину ка новом крвопролићу“. С друге стране, портпаролка Стејт департмента Хедер Нојер раније ове недеље је рекла да су Русија и њени заступници извор насиља у источној Украјини“.

Америчка администрација је потом објавила да ће увести нове санкције тројици Руса и двојици Чечена, међу којима је и председник Чеченије и Рамзан Кадиров. Си-Ен-Ен наводи да је то довело до претње одмаздом „мило за драго“ председника доњег дома парламента Вјачеслава Володина. „Биће размотрен принцип реципроцитета“, рекао је Володин за Тасс.

Си-Ен-Ен примећује да је су сви наведени догађаји и изјаве уследили након што је у понедељак објављена нова Национална безбедносна стратегија, у којој се тврди да Русија жели да обликује свет супротан са америцким вредностима и интересима и да жели да ослаби међународни утицај Вашингтона и удаљи га од савезника и партнера.

 

 

Извор: Тањуг