Православље

СРБИН НЕ МОЖЕ БИТИ АТЕИСТА: Једна изјава патријарха Павла погодила је невернички део Србије!

Обожаван међу Србима, због свог скромног, а узвишеног начина живота, један је од омиљених патријарха икада у Србији, али неке његове изјаве наилазиле су на бурне реакције

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Бити Србин значи бити обавезно православац… Србин не може бити атеиста… Србин некрштен не бива“.

Тако је говорио покојни патријарх Павле.

Обожаван међу Србима, због свог скромног, а узвишеног начина живота, један је од омиљених патријарха икада у Србији, али неке његове изјаве наилазиле су на реакције у оном делу становништва, које није наклоњено вери.

– Атеиста сам, али то не значи да нисам Србин. Поносим се тиме што сам Србин, што припадам српској нацији, али ми је јасно да се кроз „српство“ и „србендовање“ увек провлачи црква. И то је у реду. Само има и Срба атеиста, веровали или не. Или можда нисмо Срби? Али шта смо онда? – пита се један Београђанин.

А сличног су става и из Удружења атеиста Србије.

– Гојко Стојчевић је изјавио многе веома грозне и нехумане ствари, као и ту поменуту потпуно бесмислену тврдњу о вези између националне припадности и религијских сујеверја. Та изјава је само још једна у низу лажи које служе за плашење лаковерног народа – каже Предраг Стојадиновић, потпредседник удружења „Атеисти Србије“.

Да ли постоје Срби који су католици, муслимани или будисти? Да ли је можда немогуће добити потврду о држављанству без приложене православне крштенице – пита се он.

– Атеизам је, по дефиницији, једино у сукобу са веровањем у постојање било каквих богова. Националност, астрологија, сексуална или било која друга оријентација нису ни на који начин у вези или у сукобу са атеизмом – каже наш саговорник.

Србија укупно има 7.186.862 становника. Од тог броја верника има 6.555.931, а „неверника 80.053“. Остатак су људи који се нису изјаснили.

Познате личности из Србије које су се изјасниле као атеисте су певачица Јелена Карлеуша, политичар Ненад Чанак и тенисер Јанко Типсаревић.

 

Извор: Espreso.rs