Србија

Српски министар у косовској влади: Српска деца на Косову треба да уче албански језик

Срби и Албанци морају да граде међусобно поверење, а деца косовских Срба би требало да уче албански језик како би осигурали бољу комуникацију у будућности, каже Далибор Јевтић, један од тројице српских министара у косовској влади.

– Кључна реч данас на Косову је поверење, које треба изградити и између две заједнице и према државним институцијама – рекао је он у интервјуу БИРН-у.

Јевтић, који је иначе министар за заједнице и повратак, истакао да је знање албанског језика нужност за српску заједницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Већина средовечних и старијих Албанаца зна српски, што није случај са српском популацијом, и то би требало да се промени – каже Јевтић.

Он је члан Председништва Српске листе на КиМ коју подржава Београд, и био је члан укупно три косовске владе. Наводи да га је његово професионално и лично исуство научило да увек ставља живот обичних људи испред политике.

Казао је и да се овакав начин понашања показао веома плодним, јер током протеклих неколико година „нисмо видели никакве инциденте са смртоносним исходом између српке и албанске заједнице“.

– А ако погурамо ствари у том правцу, превазиђемо стереотипе и пустимо прошлост да бисмо будућност учинили бољом, живот на Косову ће тријумфовати – река је он.

Извор: Telegraf.rs/balkaninsight.com